Becurile inteligente. Ce sunt și ce fac

Becurile smart sau inteligente sunt din ce în ce mai prezente în casele oamenilor în această epocă a tehnologiei. Acestea ne ușurează viața fiecăruia dintre noi, deoarece le putem seta oricând și de oriunde, chiar de pe telefonul mobil. Fie că alegem un bec bluetooth, unul Wi-Fi, Hue, Zig-Bee sau unul Z-Wave, microbul dispozitivelor inteligente ne va prinde instantaneu și ne vom transforma casa într-una cu tehnologie smart, dacă nu am facut-o deja până acum.

Ce este un bec smart și care este rolul său într-o locuință?

Un astfel de bec funcționează la fel ca un bec normal, însă are câteva atuuri în plus – cel mai important este reglarea de la distanță, indiferent de locație. Dacă decizi că vrei mai multe becuri inteligente, asigură-te că sunt compatibile între ele și astfel le poți controla pe toate dintr-o singură aplicație.

Iar dacă nu vrei să te oprești aici, îți poți instala un întreg ecosistem smart cu ajutorul căruia să îți conectezi toate dispozitivele inteligente din casă. Astfel, ai putea ajunge să îți controlezi becurile chiar și prin comenzi vocale, ceea ce poate fi de mare ajutor când ai mâinile ocupate sau când te grăbești, cu ajutorul aplicațiilor ca Hue Bridge, Zig Bee sau Z-wave.

Poți seta intensitatea luminii după cum ți-ar plăcea, dacă becurile tale smart sunt și reglabile. Ca să îți alegi becul potrivit, uită-te, atunci când ți le achiziționezi, la lumeni. Cu cât sunt mai mulți, cu atât intensitatea luminii este mai mare. E bine să nu uiți că, spre deosebire de becurile obișnuite, la becurile smart întrerupătorul trebuie să fie deschis pentru ca tu să poți să îl reglezi din aplicația de pe telefon.

Tipuri de becuri smart

Pe piață, în acest moment, sunt trei tipuri de becuri inteligente, cu conectare prin: Bluetooth, Wi-fi, Hue, Zig-Bee și Z-Wave. Vă prezentăm avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Becurile smart cu conectare prin Bluetooh

Cel mai important aspect al acestui tip de bec este faptul că îl poți găsi la prețuri convenabile. Le poți controla de pe telefon, când ești în zona de acoperire a bluetooth-ului cu autorul aplicației pe care o ai instalată.

Becurile cu conectare prin Wi-Fi

O altă metodă, la fel de populară, ese cea a conexiunii prin Wi-fi. Becurile sunt conectate la internet prin router, fără să ai nevoie de un hub. Însă vei avea dezavantajul că inițierea comenzilor va fi întârziată, iar timpul de reacție va fi mai mare cu câteva milisecunde și nu instantaneu.

Becurile care folosesc protocoale inteligente

Becurile care folosesc protocoalele Hue, ZigBee și Z-Wave sunt cele mai în tendințe în zilele noastre. Pe lânga asta, prezintă un grad de încredere ridicat. Răspund la comenzi foarte rapid și se conectează la internet prin intermediul unui hub, ceea ce face și conexiunea foarte stabilă.

Avantajele becurilor smart

Deoarece majoritatea acestor becuri sunt LED, consumul de energie este scăzut, așadar factura ta la energie electrică ar putea fi mai mică.

Pot fi controlate de oriunde, direct de pe un dispozitiv mobil.

Se pot programa să se stingă și să se aprindă la ce ore vrei tu, în funcție de evenimentele casei tale. Dacă sunt și RGB, le poți schimba culoarea direct din telefon.

Ai opțiunea de a le controla atât din întrerupător manual, cât și dintr-unul smart.

Dacă ai mai multe becuri în aceeași cameră și nu numai, le poți grupa și accesa pe toate odată.

Economia la curent, atât de relevantă în zilele noastre, se poate face cu siguranță și prin instalarea acestor becuri smart. Nu este necesar să fii specialist în tehnologie, ci e de ajuns să urmărești instrucțiunile, care de obicei sunt foarte clare, de pe internet sau din setările cu care le achiziționezi.

Dincolo de caracteristicile fiecărui tip de bec inteligent și de utilitatea acestuia, cel mai important este că ai ajuns să trăiești într-o astfel de epocă a tehnologiei inteligente, că ai posibilitatea să testezi aceste inovații și să descoperi altele și mai noi, pe zi ce trece.

Sursa foto: https://www.pexels.com/