„Banii furați sunt banii noștri”. Ce se întâmplă cu averile confiscate de la infractorii români

apartament de lux
Apartament de lux. Foto: Jennifer D. Ames via Wikimedia Commons

Mai multe organizații neguvernamentale din România au lansat o petiție prin care cer Guvernului condus de Victor Ponta ca bunurile confiscate de la infractori să fie redate societății într-un mod transparent, astfel încât categoriile sociale cele mai dezavantajate să poată beneficia de banii care au fost furați de la cetățenii români.

Sub sloganul „Banii furaţi sunt banii noştri”, cele 27 de organizaţii nonguvernamentale cu activitate în domeniul social şi civic au constituit „Iniţiativa pentru reutilizare” prin care îşi propun să convingă Guvernul României că bunurile confiscate de la infractori trebuie să fie redate vizibil societăţii.

Cetăţenii care doresc să se alăture iniţiativei sunt invitaţi să semneze o petiţie online.

„O societate cu adevărat democratică trebuie să reflecte cerinţele cetăţenilor. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât este mai dificil să fim ignoraţi”, se arată într-un comunicat de presă remis GreatNews de ONG-urile din „Iniţiativa pentru reutilizare”.

Iniţiativa a fost lansată în contextul în care Guvernul României îşi propune să înfiinţeze o agenţie pentru bunurile sechestrate, iar dezbaterea publică cu privire la această reformă nu a fost încă demarată. Spre deosebire de alte state membre UE, în România infractorilor nu le este interzis să îşi răscumpere bunurile confiscate, se mai arată în comunicat.

Reproducem în continuare textul complet al petiției:

„În fiecare an noi toţi suntem furaţi prin corupţie, evaziune fiscală, trafic de fiinţe umane, trafic de droguri sau criminalitate economico-financiară. Toate aceste infracţiuni sunt motivate de dorinţa de îmbogăţire, de aceea recuperarea banilor murdari este esențială.

În ultimii ani sistemul judiciar a început să hotărască confiscarea bunurilor dobândite ilicit, dar acestea nu sunt recuperate efectiv de administraţia fiscală sau sunt vândute pe nimic, ajungând chiar şi la 25% din valoare. Chiar şi aşa, în final, toţi aceşti bani puţini, strânşi cu greu, ajung să îşi piardă urma în bugetul de stat.

Noi vrem ca bunurile confiscate să fie redate vizibil şi deschis societăţii. În loc sa fie vândute chiar şi la 25% din valoare, vrem ca apartamentele şi casele recuperate de la infractori să fie folosite pentru persoane aparţinând grupurilor vulnerabile sau victime ale infracţiunilor, ca adăposturi, de exemplu.

Noi vrem ca sumele de bani recuperate de la infractori să fie cheltuite pe proiecte de prevenire a criminalităţii, de asistenţă pentru dependenţii de droguri, de protecţie a victimelor traficului de fiinţe umane, pentru persoane afectate de tuberculoză, persoane diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, de prevenire a corupţiei sau pentru a creşte capacitatea instituţiilor de aplicare a legii.

Asta înseamnă reutilizare socială, aşa cum se întâmplă în Italia, Franţa, Spania sau Scoţia!

Semnează pentru a convinge statul român să reutilizeze, nu să risipească sau să vândă pe nimic bunurile confiscate de la infractori!”.

Din „Iniţiativa pentru reutilizare” fac parte următoarele organizaţii ale societăţii civile (lista este deschisă):

Fundaţia Centrul de Resurse Juridice
Fundaţia Motivation Romania
Asociaţia Carusel
Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Policy Centre for Roma and Minorities
Fundaţia Alături de Voi
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică
Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany Iaşi
Asociaţia Salvaţi Copiii Filiala Iaşi
Fundaţia Solidaritate şi Speranţă
Fundaţia Parteneri pentru Dezvoltare Locală
Fundaţia People2People
Centrul Comunitar Speranță în viitor / A.F.A.H. (Asociația Familiilor Anti-Hiv)
Asociația Generaţie Tânără (Unga-Liv)
Agenţia pentru Informarea şi Dezvoltarea Organizaţiilor Neguvernamentale (AID-ONG)
Liga Apărării Drepturilor Omului Filiala Timiş
Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale – Centras
Asociaţia Pro Democraţia
Reaching out Romania
Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni
Fundaţia Romanian Angel Appeal
Asociaţia ActiveWatch
Adpare – Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Reintegrare şi Educaţie
Asociaţia Română Anti-SIDA Filiala Timişoara
Fundatia Uşa Deschisă
Centrul Raţiu pentru Democraţie

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Clădire din România, în topul celor 7 minuni arhitecturale necunoscute ale lumii
20 de lucruri despre șpaga din spitale. De ce dau românii atenții personalului medical
O fetiță a spart ghinionul familiei, după 200 de ani de moștenitori de sex masculin

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.