Azi începe programul Rabla. Câți bani primesc românii pe mașinile vechi

dacia 1300 programul rabla 2019
Dacia 1300. Foto: dacia24.de via Wikimedia Commons

Programul Rabla începe de astăzi. Românii care au o maşină mai veche de opt ani şi care vor să renunţe la ea pot primi în schimbul ei un tichet în valoare de 6.500 de lei, pe care îl pot folosi pentru a-și cumpăra o maşină nouă sau îl pot ceda unei alte persoane, relatează digi24.ro.

Suma alocată în acest an pentru programul Rabla, 200 de milioane de lei, este cu 33% mai mare faţă de anul trecut. În 2014, românii au cumpărat prin programul Rabla aproape 17.000 de maşini noi. Anul acesta, autorităţile speră ca numărul lor să ajungă la 20.000.

Ca să-i încurajeze pe români să-şi dea rablele la casat, Guvernul oferă la schimb un tichet în valoare de 6.500 de lei la care se adaugă bonusuri cuprinse între 700 şi 2.500 de lei, dacă în locul maşinii vechi şi poluante se cumpără una nouă şi prietenoasă cu mediul. Șoferii pot să cumuleze două astfel de bonusuri.

Programul de înnoire a parcului auto nu este însă susţinut de toţi producătorii sau importatorii. Dacă Dacia speră la o creştere a vânzărilor pe piaţa locală prin programul Rabla, alţi producători se arată nemulţumiţi că se spijină achiziţionarea de maşini ieftine.

În cei zece ani de funcţionare, prin programul Rabla s-au casat aproape jumătate de milion de maşini vechi şi s-au vândut aproape 236.000 de autoturisme noi.

Chiar şi aşa, vechimea parcului auto din România a rămas mare, mai scrie sursa citată.

„Ar trebui să-i încurajăm pe cei cu maşini vechi, de fapt să-i şi determinăm, să meargă uşor-uşor către schimbarea lor. Anume, să aibă un termen de, să zicem, 5 ani pentru schimbarea lor şi să aibă şi un stimulent. Programul Rabla să fie dedicat anume pentru acest scop”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

Peste două milioane de maşini care circulă pe drumurile din România au peste 11 ani vechime.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea fraților care filmează sălbăticia din pădurile Bucovinei
Schimbare importantă pe ultimele plaje virgine de pe litoralul românesc
Povestea bunicului Lazăr, meșterul care repară morile de apă din vremea lui Mihai Viteazu

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.