Autobuzul românesc pe care nimeni nu-l vrea: „Era prea ieftin!”

FOTO: www.automobileromanesti.ro
FOTO: www.automobileromanesti.ro

Uzinele Roman Brașov au produs autobuzul Urban Crosstown, 100% românesc, însă care va rămâne doar în stadiul de proiect pentru că niciun oraș din țară nu-l dorește. Până acum, în ultimii ani, potrivit jurnaliștilor de la economica.net, s-au vândut doar șase unități unor firme de trnsport internațional de pasageri.

Autobuzul nu va mai apărea pe linia de producție pentru că proiectul a expirat deja.

„Am avea nevoie de o altă omologare, de o altă linie de producţie pentru motor, pentru că acum ni se impun normele EURO 6.

Nu are sens, mai ales că nu avem comenzi. Autobuzul românesc s-a dovedit un eşec. Nimeni din ţară nu ne-a vrut. (…) Probabil că i-a speriat preţul. Adevărul e că preţul de catalog era de 120.000 de euro, cu aer condiţionat.

Înţeleg că, acum câţiva ani, în Bucureşti s-au cumpărat autobuze cu 180.000 de euro fără aer condiţionat. Eram prea scumpi, ce să mai….”, a declarat directorul Roman Brașov, Carol Rugacs, pentru economica.net.

Autobuzul Urban Crosstown are motorizare Diesel EURO 5 și o viteză maximă de 80 km/h. Podeaua este total coborâtă,  are caroserie autoportantă, dispozitive tehnice destinate să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilități şi sistem de siguranţă care nu permite plecarea autobuzului cu uşile deschise. Capacitatea este de 91 de persoane pe scaunde și în picioare.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.