Au început testele clinice pentru vaccinul anti-COVID fără ac. Se administrează printr-un jet de aer

vaccin covid fără ac
Foto: Captură YouTube / Bloomberg

Au început testele clinice pentru un vaccin anti-COVID fără ac, gândit împotriva viitoarelor variante de SARS-CoV-2, relatează BBC.

Vaccinul, care este administrat printr-un jet de aer, a fost dezvoltat în cadrul unei cercetări conduse de profesorul Jonathan Heeney de la Universitatea Cambridge și totodată director executiv al companiei DIOSynVax.

Participanții la studiul clinic au vârste cuprinse între 18 și 50 de ani. Studiul va avea loc la Clinica de Cercetare Southampton din cadrul Institutului Național pentru Cercetare în Sănătate din Regatul Unit.

„Pe măsură ce apar noi variante, iar imunitatea începe să scadă, avem nevoie de noi tehnologii”, a declarat profesorul Heeney.

Vaccinul, numit DIOS-CoVax, folosește o tehnologie diferită pentru a lupta împotriva bolii, și ar putea conferi o protecție mai bună împotriva variantelor SARS-CoV-2, dar și împotriva altor coronavirusuri, a spus el.

„Este primul pas spre vaccinul universal împotriva coronavirusului pe care îl dezvoltăm, care ne va proteja nu doar de variantele ce cauzează COVID-19, ci și de viitoare coronavirusuri”, a explicat Heeney.

Actualele vaccinuri anti-COVID folosesc gene luate din proteina-țepușă a virusului pentru a determina sistemul imunitar să producă anticorpi. Noul vaccin folosește metode predictive pentru a imita familia mai largă de antigeni de coronavirus (antigenul este o substanță de natură proteică ce determină, la introducerea în organism, apariția unui anticorp), despre care cercetătorii speră că vor conferi mai multă protecție.

În plus, noul vaccin va fi administrat printr-un jet de aer, fiind astfel o alternativă pentru cei care se tem de ac.

„Acesta nu este „un alt simplu” vaccin împotriva coronavirusului, deoarece el țintește atât variantele ce generează COVID-19, cât și viitoarele coronavirusuri”, a spus și profesorul Saul Faust, director al clinicii din Southampton.

Vă recomandăm și:

AICI vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.