Armata Română recrutează militari de elită pentru Forțele Speciale. Ce salarii se oferă

FOTO: Radu Mureșan/armataromaniei.ro
FOTO: Radu Mureșan/armataromaniei.ro

„Dacă vreţi să vă alăturaţi Forţelor pentru Operaţii Speciale, acum e momentul! «Viaţa începe acolo unde se termină zona de confort», spune Donald Neale Walsch, iar noi vă invităm să urmaţi programul întrunit de calificare în domeniul FOS şi să ieşiţi din zona de confort. Demarăm înscrierile pentru Programul întrunit de calificare în domeniul FOS organizat de Şcoala de Aplicaţie a Forţelor pentru Operaţii Speciale «Burebista», cu termen de înscriere 18 ianuarie 2021”, arată MApN în anunţ. Posturile vacante se adresează numai celor care sunt deja în Armată indiferent de arma sau specilitatea militară și nu sunt accesibile civililor, mai precizează MApN.

La finalul programului de pregătire, absolvenții vor obține statul de operator forțe pentru operații speciale și vor fi încadrați într-o unitate de elită a Armatei Române, iar salariile plătite sunt destul de consistente. Mai exact, în cazul uui subofițer FOS, venitul brut cu sporurile aferente este de 5.490 de lei, adică 3.212 lei net.

Potrivit adevarul.ro, în misiunile externe, luptătorii FOS primesc o recompensă materială apreciabilă, oarecum proporţională cu riscurile la care se expun într-un teatru de operaţii precum Afganistanul. Concret, conform algoritmului pus la punct de Ministerul Apărării Naţionale, la plecarea în misiunea în Afganistan, aceşti militari de elită primesc, pe lângă solda normală, o primă de campanie egală cu aceeaşi soldă, salariul fiind în acea lună, practic, dublat. Apoi, pe perioada executării misiunii, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale încasează lunar o soldă de funcţie prevăzută prin ordinul de numire/detaşare dublată, la care se adaugă o compensaţie de risc/pericol deosebit în cuantum de 30% aplicată la solda de funcţie.

Militarii mai încasează şi diurna care în cazul unui subofiţer este de cel mult 70 de euro pe zi. Ca o concluzie, militarii FOS primesc, pe perioada de misiune în Afganistan, un salariu mărit de 2,3 ori la care se mai adaugă în fiecare lună cel mult 2.820 de euro. Conform acestui algoritm, un plutonier din Forţele pentru Operaţii Speciale primeşte lunar solda de 7.387 de lei la care se adaugă 2.200 de euro, totalul fiind de peste 3.800 de euro.

CONDIŢII DE PARTICIPARE:
-vârsta maximă: 40 de ani
-grad maxim: ofiţeri – căpitan, MM/subofiţeri – MM cls a II-a/plutonier major, SGP – fără limită de grad dar cu cel puţin 1 an vechime
DURATA: 48 săptămâni
COMPONENTE PROGRAM:
-program pregătitor în vederea evaluării şi selecţiei (10 săptămâni)
-program de evaluare şi selecţie (4 săptămâni)
-curs de specializare iniţială a operatorilor FOS (18 săptămâni)
-curs de pregătire de bază operatori FOS (16 săptămâni)

SCOPUL PROGRAMULUI:
Formarea şi dezvoltarea cunoştinţelor, deprinderilor şi abilităţilor practice şi intelectuale necesare operatorului forţe pentru operaţii speciale (FOS) pentru încadrarea funcţiilor specifice de la baza carierei.

OBIECTIVELE GENERALE ALE PROGRAMULUI:
-formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului FOS pentru ocuparea unei funcţii în cadrul detaşamentului de operaţii speciale/ plutonului comando;
-formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului FOS în utilizarea armamentului şi a încărcăturilor explozive;
-formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului în utilizarea sistemelor de comunicaţii radio;
-formarea deprinderilor şi competenţelor necesare operatorului pentru acordarea primului ajutor în situaţii specifice misiunilor FOS.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.