Arheologii români au descoperit un cimitir vechi de șapte mii de ani

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

O descoperire arheologică importantă a avut loc în nord-vestul țării, la 20 de kilometri de Satu Mare. Arheologii au descoperit un cimitir din urmă cu 7.000 de ani. Potrivit Digi24, până acum au fost descoperite șapte morminte.

Cimitirul a fost scos la iveală în urma unor lucrări realizate la o stație de stocare a gazului. Potrivit specialiștilor, cimitirul este din anii 4950 înainte de Hristos. Lângă morminte a fost descoperit un cap de bour, care duce la concluzia să era principalul animal vânat în această parte a țării.

De asemenea, au fost găsit în morminte și câteva vase de ceramică, dar și mai multe topoare. Arheologii urmează să stabilească ce statut aveau membrii comunității îngropați în acest mormânt.

Săptămâna trecută, un pasionat de căutări de comori a descoperit cu un detector de metale un număr de 91 de monede de argint care datează din perioada geto-dacică. Acestea vor ajunge la Muzeul de Istorie din Focșani.

„Comoara” istorică a fost găsită pe islazul comunei Vânători din Vrancea. Potrivit specialiștilor, monedele sunt într-o stare foarte bună, prezintă pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce. Au o greutate cuprinsă între 10 și 13 grame. Urmează să se stabilească de când datează.

Cercetătorii de la Muzeul de Istorie din Focșani cred că ar fi vorba de drahme getice de tip „Drumbăveni”. Imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea.

Arheologii vrânceni vor face mai multe cercetări în zona în care au fost găsiți banii pentru a afla dacă există posibilitatea ca acolo să fie un sit istoric geto-dacic.

„Poate mai găsim alte artefacte importante. Exemplare din monede vor fi trimise pentru testare și istoricilor din Iași. După efectuarea tuturor expertizelor intenționăm să le propunem pentru a fi clasate în patrimoniul cultural național și să fie prezentate într-o expoziție specială”, a declarat directorul Direcției pentru Cultură Vrancea, Traian Negulescu.

Cea mai liniștită plajă sălbatică de pe litoralul românesc: mare, nisip și case din stuf

Un băiat din România e cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe cel mai înalt vârf european