Un băiat din România e cel mai tânăr alpinist din Europa care a urcat pe cel mai înalt vârf european

Erik Gulacsi
Erik Gulacsi pe vârful Elbrus. Foto: Clubul Montan Altitudine / adevarul.ro

Erik Gulacsi, legitimat la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râșnov, a devenit cel mai tânăr alpinist din Europa care a reușit să urce pe vârful Elbrus, cel mai înalt munte din Europa, anunță adevarul.ro.

Aflat în Rusia, aproape de granița cu Georgia, Muntele Elbrus are o altitudine de 5.642 de metri și face parte din lanțul Munților Caucaz.

În vârstă de 12 ani, Erik Gulacsi și-a început ascensiunea finală la ora 2.00, la altitudinea de 4.100 de metri. În 7 ore, băiatul a parcurs o diferenţă de nivel de 1.542 de metri, în condiţii de strat de 10 centimetri de zăpadă proaspătă, ceaţă şi vizibilitate foarte scăzută.

Erik Gulacsi a fost însoțit în expediție de tatăl său, Bela Gulacsi.

Mă bucur că prima mea ascensiune în munţi înalţi a fost un succes. În urma antrenamentelor pe care le fac în Circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor am fost motivat să încerc această ascensiune de record şi mă bucur că am reuşit“, a declarat Erik Gulacsi pentru adevarul.ro.

În trecut, Muntele Elbrus a fost escaladat și de alți tineri. Americanul Tyler Armstrong a reușit să urce pe acest munte la vârsta de 11 ani.

Erik Gulacsi
Erik Gulacsi pe vârful Moldoveanu. Foto: Facebook
Erik Gulacsi
Erik Gulacsi alături de tatăl său, în timpul antrenamentelor pentru expediție. Foto: Facebook
muntele elbrus
Muntele Elbrus. Foto: Lev Kalmykov (Wikimedia Commons)

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

https://greatnews.ro/s-deschis-primul-camping-de-lux-din-romania/

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.