Arafat: Nimeni nu poate spune că nu ajungem la un nou lockdown

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, într-un interviu pentru RoHewalthReview, că nimeni nu poate spune 100% că România nu va ajunge din nou la un lockdown și a subliniat că oamenii trebuie să înțeleagă rolul major pe care îl au.

„La acest moment nu s-a pus în discuție (n.r. dacă se poate ajunge la un nou lockdown), dar totul depinde de noi. Împreună putem să prevenim o situație care să nu ne ducă spre măsuri drastice. Dar astfel de măsuri pot fi luate zonal. Trebuie să înțelegem că toți avem un rol major. (…) Nimeni nu poate să spună că sută la sută nu, dar noi sperăm să nu ajungem într-o asemenea situație”.

Arafat a mai spus și că deocamdată nu se poate spune care a fost efectul deschiderii școlilor în evoluția epidemiei, pentru că trebuie să treacă 14 – 20 de zile de la începerea anului școlar.

În urmă cu două zile, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că depinde de români dacă va fi nevoie sau nu de o nouă perioadă de carantină. De asemenea, acesta a mai spus că este „prematur” de spus dacă numărul de cazuri va scădea.

Încercăm să menținem acest platou. Și dacă menținem acel platou, spre jumătatea lunii octombrie să ne gândim și la o scădere de număr de cazuri. Dar să nu uităm, vine sezonul rece, sezonul gripei, trebuie să acționăm ca atare”, a spus el.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.