Apare un nou tip de pensie în România. Ce este Pilonul 4?

FOTO: pasja1000/Pixabay.com
FOTO: pasja1000/Pixabay.com

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a autorizat primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale, încadrate la Pilonul 4 de pensii.

Acest tip nou de pensie va fi în completarea celor acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat și cele facultative.

„Poartă denumirea asta – pensie ocupațională – pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale.

Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a explicat, la Digi24, Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF.

Acesta a mai adăugat că este vorba despre o formă de fidelizare, „o notă suplimentară de atractivitate a unui anumit contract de muncă, astfel încât angajatul să simtă o protecție financiară suplimentară oferită de angajator, bani care se acumulează pentru vârsta pensionării”. În același timp, și angajatul poate să aibă o contribuție suplimentară la fondul de pensie ocupațională, a mai spus purtătorul de cuvânt al ASF.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.