Apar consumatorii de gaze vulnerabili. Ce înseamnă și cine intră în această categorie?

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un proiect de ordin în care definește statutul consumatorilor de gaze vulnerabili.

Clienții din această categorie vor plăti tarife reglementate, în timp ce restul consumatorilor casnici își vor negocia singuri tarifele cu furnizorii, odată ce liberalizarea pieței va fi completă, scrie Agerpres.

„Clientul final aparținând categoriei de clienți casnici este înregistrat drept client vulnerabil dacă îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții: a) are venituri reduse, stabilite de instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale; b) la locul de consum locuiește o persoană care din motive de sănătate/vârstă necesită continuitate în alimentarea cu gaze naturale sau alte condiții speciale referitoare la activitatea de furnizare a gazelor naturale”, se menționează în document.

Astfel, clienții care vor să intre în această categorie trebuie să faciliteze comunicarea între instituțiile statului cu atribuții în domeniul protecției sociale și furnizorul de gaze naturale.

Consumatorii de gaze vulnerabili vor primi ajutoare financiare din partea instituțiilor statului, care urmează să stabilească cuantumul acestora, dar și limita de venit pentru care acestea sunt acordate și modalitățile de implementare a facilităților.

„Clienții finali protejați care nu pot fi deconectați în situații critice și clienții întreruptibili de siguranță care prin reducerea consumului până la oprire contribuie la menținerea securității în aprovizionarea cu gaze naturale în situații critice sunt stabiliți de ministerul de resort”, stă scris în proiectul de ordin.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorlor GreatNews: