Anunțul meteorologilor. România intră sub influența unui nou val de căldură intens și de lungă durată

caniculă cald căldură
Foto: geralt / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis două coduri galbene de caniculă și disconfort termic ridicat.

Cele două coduri meteo sunt valabile în special pentru sudul țării, în zilele de luni, 17 iunie, și marți, 18 iunie. Din păcate, canicula va continua și după începutul acestei săptămâni, meteorologii anunțând că disconfortul termic va fi tot mai accentuat, și că România se va afla sub influența unui nou val de căldură intens și de lungă durată.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 17 iunie
Fenomene vizate: temperaturi ridicate, disconfort termic ridicat, caniculă

Pe parcursul zilei de luni, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și local în Dobrogea continentală, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, iar maximele se vor situa în general între 33 și 35 de grade. Local va fi caniculă și disconfort termic ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Sursa: ANM

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 18 iunie
Fenomene vizate: temperaturi ridicate, disconfort termic ridicat, caniculă

În intervalul menționat, în Oltenia, Banat, sud-vestul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Munteniei se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

În zilele viitoare vremea va continua să se încălzească, iar disconfortul termic va fi tot mai accentuat, astfel că România se va afla sub influența unui nou val de căldură intens și de lungă durată.

Sursa: ANM
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.