Anul școlar ar putea suferi modificări majore. Ar putea fi introdusă „Săptămâna verde”

FOTO: steveriot1/Pixabay.com
FOTO: steveriot1/Pixabay.com

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a propus ca anul școlar viitor, 2022-2023, să înceapă mai devreme, pe 5 septembrie și să se încheie pe 16 iunie. De asemenea, vacanța de iarnă va fi între 22 decembrie și 8 ianuarie, iar cea de Paște între 7 și 18 aprilie. Ministrul Cîmpeanu mai cere și ca „Săptămâna Altfel” să fie mutată în toamnă.

Ar mai putea fi o săptămână de vacanță și la final de octombrie, dar și una în februarie, Cîmpeanu adăugând faptul că o astfel de decizie ar putea fi luată în interesul elevilor din perspectiva pedagogică și pentru a susține practicarea sportului.

Cîmpeanu a afirmat, miercuri, la TVR 2, că există un „dezechilibru” între semestre, unul având 12-13-14 săptămâni, iar celălalt 22-23 de săptămâni.

„Avem o fragmentare mai puţin normală, de o perioadă care este bine definită, cea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanţă clară pentru elevi, şi anul 2022-2023 vom propune ca această vacanţă de iarnă să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată sufiecient de mare, şi avem a doua perioadă, a sărbătorilor pascale. Anul acesta vom propune pentru anul 2022-2023 perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja două vacanţe mari care împart în trei secţiuni anul şcolar”, a susţinut ministrul Educaţiei.

Potrivit lui Cîmpeanu, experţii în pedagogie consideră că este de preferat să se alterneze perioade de şcoală, module de învăţare de 6-7-8 săptămâni, cu perioade de odihnă.

“Din această perspectivă este foarte posibil să introducem în prima parte a anului şcolar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel şi, de asemenea, o săptămână de vacanţă pentru toţi elevii. Am înţeles foarte bine şi neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil în învăţământ primar şi un copil în învăţământ gimnazial sau liceal, de lipsa suprapunerii acestor vacanţe. Şi cred că vom formula propunerea ca, la final de octombrie, să fie o vacanţă de o săptămână pentru toţi elevii, ciclul primar, gimnazial şi liceal. Tot în această primă secţiune să fie şi săptămâna Şcoala Altfel”, a explicat ministrul.

Ministrul a mai spus că urmează să fie inclusă în programa școlară și „Săptămâna verde”, o săptămână în care elevii să poată învața, în afara școlii, lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai.

FOTO: steveriot1/Pixabay.com