Angela Merkel: Va exista pașaport de vaccinare în UE

FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Liderii UE au discutat la summit-ul care a avut loc joi seară despre posibilitatea apariției unor „pașapoarte de vaccinare” pentru cetățenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19. Acestea ar urma să le permită oamenilor să călătorească în Europa fără să stea în carantină.

Cancelarul german Angela Merkel a spus, după summit-ul virtual al liderilor UE, că certificatele vor fi disponibile, cel mai probabil, înaintea verii.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria au fost printre țările care au susținut de la început ideea apariției unui pașaport de vaccinare.

„Consider că acest proiect trebuie implementat în primăvară – dacă nu în toată Europa, va trebui să o facem la nivel naţional şi prin înţelegeri cu alte state care au politici similare”, a spus cancelarul austriac Sebastian Kurz, înainte de summit.

Înainte de această discuție, state precum Franța și Germania erau rezervate cu privire la acordarea de beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID, din cauza faptului că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus și s-ar crea discriminări și nu este clar dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul.

Potrivit Parlamentului European, pandemia de COVID-19 a paralizat sectorul turistic european, care angajează 27 de milioane de oameni și contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.