Angela Merkel: „Ca membru al societății, ai datoria de a te vaccina și de a-i proteja și pe alții”

angela merkel
Foto: Ralf Roletschek (Licență GFDL 1.2) / Wikipedia.org

În contextul în care Germania începe să simtă tot mai puternic al 4-lea val al pandemiei, persoanele care încă nu s-au vaccinat trebuie să înțeleagă faptul că au o datorie față de restul societății, adică de a-i proteja și pe ceilalți, a declarat cancelarul Angela Merkel, potrivit Reuters.

Merkel a spus că este datoria politicienilor de a susține acțiuni clare în acest sens, fiind totodată onești cu publicul.

Cazurile de coronavirus au început să crească în ultimele săptămâni în mai multe țări din Europa, iar experții se tem că se va ajunge la aglomerarea spitalelor deoarece nevaccinații răspândesc boala și îi infectează pe cei în vârstă și pe cei vulnerabili.

„Trebuie să arătăm clar că am dreptul de a mă vaccina, iar acest lucru este o mare șansă, o realizare uriașă a științei și tehnologiei. Dar am totodată anumite obligații de a contribui la protejarea societății”, a declarat cancelarul Germaniei.

„După cum am spus, ai dreptul să te vaccinezi, dar într-o anumită măsură, ca membru al societății, ai datoria de a te vaccina, de a proteja pe tine și de a-i proteja și pe alții”, a completat ea.

„Când vezi începutul unei creșteri exponențiale trebuie să acționezi imediat, însă în societate nu se înțelege ce înseamnă exponențial”, a mai spus Merkel.

Germania se confruntă acum cu valul 4 al pandemiei de COVID. Pe 11 noiembrie au fost raportate, pentru prima oară de la debutul pandemiei, peste 50.000 de cazuri noi de COVID în 24 de ore.

Chiar dacă datorită vaccinării numărul deceselor a rămas mult mai scăzut decât în valul al 2-lea, când s-a atins un trist record de 1.249 de decese într-o singură zi (pe 29 decembrie 2020), numărul mare de cazuri noi de COVID riscă să aglomereze spitalele. În ultimele două luni numărul zilnic al deceselor a crescut de la 30-50 la început de octombrie până la 180-220 la mijlocul lunii noiembrie.

Valul 4 al pandemiei de COVID din Germania mai relevă un lucru subliniat tot mai mult de experți: pentru un virus precum SARS-CoV-2, extrem de contagios, o acoperire vaccinală de 69% cum are Germania nu este suficientă pentru a atinge imunitatea de turmă și a stopa răspândirea virusului.

Dintre țările mari din Europa, cele mai bune procente de vaccinare le au Portugalia (89% din populație vaccinată) și Spania (81,5%), conform ourworldindata.org. În aceste țări nu se înregistrează, cel puțin în prezent, o creștere a numărului de cazuri de COVID sau a deceselor.

În România, puțin peste 38% din populația totală de 19,1 milioane de locuitori este vaccinată.

Foto: Ralf Roletschek (Licență GFDL 1.2) / Wikipedia.org