Formular unic pentru ANAF: „Va fi unul inteligent”

FOTO: antifrauda.ro
FOTO: antifrauda.ro

Persoanele fizice vor completa la ANAF, în curând, un formular unic. Vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Daniel Tudor, spune că „va fi o surpriză plăcută și pentru noi (n.r. – ANAF) și pentru contribuabili”.

„În legătură cu noua propunere care va fi făcută pe formularul unic pentru persoanele fizice: încercam să îl creăm într-o manieră facilă pentru contribuabili. Sperăm să fie un formular inteligent.

Nu ştiu dacă vom reuşi tehnic să avem o aplicaţie aşa cum ne-o dorim. În formula actuală va fi o surpriză plăcută şi pentru noi şi pentru contribuabili”, a spus Daniel Tudor, într-o conferinţă organizată de PwC România.

În aceeași conferință, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Oana Iacob, a declarat că autoritățile vor prezenta un proiect privind Declarația 600 până pe 15 aprilie și se are în vedere simplificarea sistemului de declarare și plată.

„Se află în lucru un mecanism care are în vedere o simplificare a sistemului de declarare şi plată a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice. După finalizarea mecanismului, se va ieşi cu noul proiect pentru a face obiectul dezbaterii publice. Dezbaterea publică va fi iniţiată după definitivarea coordonatelor.

Suntem în discuţii cu ANAF, CNAS şi, după finalizarea acestor dezbateri, vom discuta şi cu categoriile de persoane fizice. Până pe 15 aprilie se va finaliza”, a spus Iacob, la aceeași conferință.

Acest termen vine în contextul în care Ministerul Finanțelor a anunțat că situația Declarației 600 va fi clarificată la începutul lunii martie. „În contextul prorogării termenului de depunere a Declarației 600, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice este în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare și plată a CAS și CASS datorate de persoanele fizice”, susținea Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat de presă, la începutul lunii februarie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.