Americanii au testat pentru prima oară sistemul anti-rachetă care va fi instalat și în România

Sistemul american anti-rachetă ar putea asigura apărarea balistică a României (Wikimedia Commons)
Sistemul american anti-rachetă ar putea asigura apărarea balistică a României (Wikimedia Commons)

Armata americană, alături de opt state aliate, a efectuat ieri primul test de interceptare a unei rachete balistice în Europa.

Exercițiul a vizat interceptarea unor false rachete pe coasta Scoției, a anunțat armata americană. Acesta este primul test al sistemului anti-rachetă în Europa, scrie Reuters.

Interceptorul ghidat Standard Missile-3 Block IA a fost lansat pentru prima oară dintr-un poligon aflat în afara Statelor Unite ale Americii, reușind să intercepteze o rachetă balistică.

La test au participat, pe lângă soldații americani, și specialiști militari din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie. Testul vine la scurt timp după ce Rusia și-a amplificat asaltul cu rachete balistice împotriva militanților Statului Islamic din Siria.

Sistemele SM-3 vor fi instalate și în România.

”Acest exercițiu demonstrează angajamentul Statelor Unite în ceea ce privește apărarea Europei prin navele noastre Aegis, cât și prin baza din România, dar și cu ajutorul profesionalismului marinarilor aliați”, a spus admiralul Mark Ferguson, comandantul forțelor navale americane în Europa și Africa.

Vor urma alte exerciții, la finalul lunii octombrie, în Oceanul Atlantic, în timp ce un sistem terestru SM-3 va fi instalat la baza antirachetă de la Deveselu, în județul Olt.

Sistemul american de apărare anti-rachetă folosește interceptoare terestre și maritime, care pot intercepta dispozitivele cu rază scurtă, medie sau lungă de acțiune înainte de a intra în spațiul aerian sau în zona teritorială a Statelor Unite.

Americanii au precizat că pe teritoriul lor vor fi în funcțiune 44 de rampe de interceptoare anti-rachetă până în 2017.

Sistemul pentru uz terestru, Aegis Ashore, urmează să aibă rampe în România și în Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: