Amenzi de până la 20.000 de lei pentru medicii care vaccinează persoane neprogramate

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății

Ministerul Sănătății pregătește un act normativ prin care medicii care vaccinează persoane care nu sunt programate să fie aspru sancționați.

Ministerul condus de Vlad Voiculescu dorește, potrivit Adevărul, să completeze Hotărârea de Guvern 857/2011, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice.

Astfel, vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei, următoarele fapte:

a) nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19;

b) realizarea procesului de vaccinare în centre de vaccinare, de către personalul medico-sanitar, fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare.

De asemenea, Ministerul Sănătății va stabili amenzi între 30.000 de lei și 50.000 de lei pentru „nerespectarea obligaţiei de către instituţii de a planifica personalul cu care acestea au raporturi de muncă sau raporturi de serviciu, după caz, în platforma naţională de Rovaccinare, conform fiecărei etape, astfel cum sunt ele stabilite în Strategia nr. 1.031/2020, cu modificările ulterioare, precum şi alte măsuri în domeniul sănătăţii”.

Proiectul de act normativ ar urma să ajungă astăzi în fața premierului Florin Cîțu, în timpul ședinței de Guvern. Acesta i-a apărat, în trecut, pe medicii care au vaccinat persoane neprogramate.

”Obiectivul este de a avea 70% din adulţi vaccinaţi. Nu poţi să sancţionezi medici dacă vaccinează pentru că a rămas o doză în plus”, spunea Florin Cîţu.