Amenzi de 5 ori mai mari pentru hoții de lemn

copaci
Tăierea ilegală de lemne va fi pedepsită mai aspru / Foto: Andreea Dogar

Transportul de lemn tăiat din pădure, fără aviz de însoțire a mărfii, va fi sancționat cu o amendă de 15.000 de lei. Aceasta este cea mai aspră pedeapsă contravențională pentru furturile de material lemnos, a anunțat astăzi ministrul delegat pentru Păduri, Ape și Piscicultură, Lucia Varga.

„Ieri a fost aprobat în Guvern proiectul legii privind sancționarea contravențiilor silvice. Valoarea contravențiilor a crescut de două, până la cinci ori. Cea mai mare amendă va fi de 15.000 de lei, pentru transportul fără aviz de însoțire a materialului lemnos”, a spus ministrul delegat, citat de agerpres.ro.

„Am stipulat că agentul constatator care face controlul poate chiar anula autorizația de exploatare. Transportul cu avize de însoțire expirate va fi sancționabil. Avizele au valabilitate de numai 48 de ore. De asemenea, circulația pe drumurile forestiere va fi interzisă între orele 22.00 — 5.00, în timpul verii, și între orele 19.00 — 7.00, în timpul iernii”, a mai spus Lucia Varga.

Actul normativ a fost aprobat în ședința de Guvern și a fost transmis pentru dezbatere în Parlament în regim de urgență.

Ministrul a apreciat că, într-un an, „peste un milion de metri cubi” de lemn a fost tăiat ilegal din pădurile din România, față de 14 milioane de metri cubi de lemn, care se recoltează în mod legal, anual, din păduri. România are o suprafață împădurită de 6,5 milioane de hectare.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.