Amendă pentru Radio Dobrogea, unde Teodosie i-a spus unei femei abuzate psihic de soț că „trebuie să-și ducă crucea”

Sursa: Captură Radio Dobrogea / paginademedia.ro

Postul Radio Dobrogea a fost amendat de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după ce Teodosie, arhiepiscoul Tomisului, i-a spus unei femei abuzate psihic de soțul său că trebuie „să-şi ducă crucea”, relatează paginademedia.ro.

Postul de radio la care Teodosie a făcut afirmațiile respective a fost amendat cu 10.000 de lei.

CNA a considerat că postul de radio trebuie sanţionat deoarece în emisiune nu a fost menționat numărul de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”. Legea obligă radiodifuzorii ca atunci când au dezbateri sau ştiri despre abuzuri să difuzeze automat acest număr.

Arhipeiscopul Tomisului are apariţii periodice la Radio Dobrogea, emisiune difuzată în FM, dar şi online, unde acesta răspunde întrebărilor venite de la enoriaşi.

Una dintre întrebări a venit de la o femeie care spunea că este abuzată psihic de soțul său: „După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”

Răspunsul lui Teodosie a fost că femeia ar trebui să-şi „ducă crucea”: „Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu.”

Iată ce prevede Codul Audiovizualului:

Art. 42^2*) – În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”.

Art. 42^3*) – Informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”, în cazul radiodifuzorilor, se realizează prin
citirea textului „În caz de urgenţă, apelaţi numărul Telverde destinat victimelor violenţei domestice” însoţit de o menţiune cu numărul de telefon Telverde.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.