Alpiniștii români surprinși de avalanșa din Nepal vor să revină pe Everest

Zsolt Torok
Alpinistul Zsolt Torok pe Nanga Parbat. Foto: torok.ro

La întoarcerea în țară, alpiniştii români au vorbit despre experienţa înspăimântătoare prin care au trecut în urmă cu aproape două săptămâni. Cu toate acestea, ei nu vor să renunţe la pasiunea lor, relatează digi24.ro.

„Am văzut o avalanșă, am văzut oamenii fugind de avalanşă, m-am speriat foarte tare, gâfâiam, am aruncat tot ce am avut în cort, am şi udat prin cort. A fost o panică, într-adevăr, dar nu am văzut avalanşa mare, care a distrus tabăra de bază. Noi am văzut numai urmările avalanşei mari şi a fost o imagine şocantă”, a povestit alpinistul Zsolt Torok pentru postul de televizune.

„Pentru mine e clar cea mai tragică experienţă din viaţa mea ce s-a întamplat în tabăra de bază. Am avut marea şansă să fim ocoliţi de necazuri. Nu ne-am dat seama că e cutremur. Unde am trăit cutremurul, au început să curgă avalanşele de pe toți munții, eram într-o căldare”, a adăugat alpinistul Justin Ionescu.

În ciuda experienţei traumatizante, cei doi sunt deciși să revină pe Everest.

„Mă gândesc să mă întorc, deși am pierdut foarte mulți bani, foarte multă energie. Am pus foarte mult suflet în această expediţie. Cred că toți am pus foarte mult suflet și pot vorbi în numele tuturor colegilor mei. Ca niciodată, mă bucur cel mai mult de acest moment, că în sfârșit am ajuns acasă”, a spus Zsolt Torok.

„Cu siguranţă o să revin pe munte, în Himalaya. Mă gândesc să încerc să îndemn cât mai mulți români, poate chiar să organizez excursii în Nepal pentru ajutorare, [pentru – n.r.] dezvoltarea şi menținerea fluxului de turiști în Nepal, cea mai importantă sursă de venit pentru ei”, a explicat Ionescu.

Patru alpinişti români – Alex Găvan, Teo Vlad, Zsolt Török şi Justin Ionescu – se aflau pe Everest în momentul cutremurului devastator din Nepal care a ucis peste 7.600 de oameni.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă sezoniere pentru români în străinătate
Arhitectul care face case în stil tradițional românesc
O româncă agresată de un polițist și-a găsit dreptatea la CEDO. Ce despăgubire va primi

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.