O româncă agresată de un polițist și-a găsit dreptatea la CEDO. Ce despăgubire va primi

polițist
Poli Foto: Martin Kozák via Wikimedia Commons

O femeie din România s-a luptat timp de 14 ani ani pentru a i se face dreptate. Până la urmă, ea a avut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), relatează adevarul.ro.

Incidentul s-a produs în ianuarie 2001 în gara din Predeal. La acea dată, ea a ajuns la Predeal împreună cu iubitul ei. În gară, bărbatul a avut o ceartă cu un taximetrist, iar poliţia a intervenit. Tânăra a vrut să îşi apere iubitul, iar în acel moment agentul de poliţie a lovit-o. Fata s-a ales cu traumatism cranian şi cu mai multe contuzii nazale.

În schimb, polițistul a susținut altă variantă. El a spus că i-a dat fetei doar o palmă, după ce aceasta a sărit prima la bătaie.

Cercetările au durat până în anul 2002, iar poliţistul s-a ales cu amendă, dar aceasta a fost anulată. Doi ani mai târziu, poliţistul a fost avansat în grad și a devenit agent şef principal.

După ce până în 2008 tânăra s-a luptat fără succes să-şi găsească dreptatea în țară, ea s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului. Aceasta i-a dat dreptate şi a considerat că fata trebuie să primească 11.000 de euro despăgubiri, mai notează sursa citată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului și-a manifestat surpriza că un polițist acuzat de purtare abuzivă nu numai că nu a fost sancţionat în vreun fel, ci a fost chiar promovat după câţiva ani de la incidentul reclamat, în timp ce investigaţiile penale erau încă în curs. Această situație este incompatibilă cu prevederile Convenţiei europene, a mai arătat CEDO.

Diana Olivia Hatneanu, avocatul fetei, a declarat că, prin această hotărâre, CEDO a atras încă o dată atenția României că tratamentele degradante din partea agenților statului sunt interzise.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un român a descoperit o comoară din argint veche de 2.000 de ani
Afaceri de familie. 7 factori ce asigură succesul
Spital amendat pentru că obligă pacienții să-și cumpere medicamente

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.