Alimentația sănătoasă la birou și înainte de program. Sfaturi și recomandări pentru un stil de viață echilibrat

Foto: Unsplash.com

Ritmul alert la care te obligă zilele de muncă și programul te poate face să ignori un aspect esențial al sănătății tale: alimentația. Un organism sănătos pe termen lung trebuie întreținut printr-o dietă bogată în nutrienți și care poate susține un stil de viață pe repede înainte. Iată câteva sfaturi pentru a le împăca pe toate:

Respectă mesele principale

Cele trei mese pe zi sunt obligatorii dacă vrei să ai energia necesară și să rămâi într-o formă bună pe o perioadă lungă de timp. Micul dejun trebuie să îți ofere combustibil pentru prima parte a zilei și să te țină departe de tentațiile dintre mese precum covrigii sau alte produse de patiserie. Mulți oameni sar peste această masă importantă din cauza programului încărcat sau dacă se trezesc prea târziu și nu mai apucă să-și facă o masă sățioasă. Când ești pe fugă, îți poți pregăti un shake proteic pe care îl poți consuma pe drum sau în mașină. Cele mai nutritive shake-uri au o cantitate mică de zahăr și conțin fructe precum afine, zmeură, semințe de chia sau in, spanac sau kale și lapte neîndulcit de cocos sau de migdale. Un astfel de mic dejun îți va fi suficient până la următoarea masă de la prânz. Dacă ai timp să-ți pregătești dimineața o masă copioasă, optează pentru ouă fierte sau poșate, omletă din albuș combinată cu spanac, avocado, brânză cottage și alte legume. Carbohidrații consumați la micul dejun sunt transformați de organism în energie și te vor ajuta să îți intri mai ușor în ritm. 

Meal prep

Pentru a nu rămâne în urmă cu cele mai importante mese ale zilei, de ce să nu le pregătești din timp? Ai nevoie doar de câteva idei pentru masa de prânz și de caserole pentru fiecare zi. Rezervă-ți o parte din  weekend pentru pregătirea acestora, depozitează-le în frigider și fii fără grijă în săptămâna care urmează. De multe ori, la birou poți fi tentat să comanzi mâncare mai puțin sănătoasă sau să sari peste mesele importante din cauza programului încărcat. Dar dacă ai deja mâncarea pregătită va fi mult mai ușor să îți rezervi 15-30 de minute pentru masă. Printre preparatele ușor de pregătit se regăsesc somonul cu cartofi dulci și salată de spanac, puiul la cuptor cu amestec de legume la tigaie, cus cus cu legume și piept de curcan la cuptor sau salata de crudități cu năut și linte. Acestea sunt doar câteva opțiuni sănătoase, însă la o simplă căutare pe internet, vei găsi nenumărate rețete care se pot pregăti rapid. Nu uita să dai mai multă importanță meselor pe care trebuie să le consumi la birou și să îți faci mereu timp pentru gătit acasă. Pregătirea în avans te va scăpa de neplăceri.

Alege gustări sănătoase

În timpul programului vei fi tentat să iei câteva gustări între mese, dar încearcă să le faci cât mai sănătoase și sățioase. Evită prăjiturile sau cornurile și alte produse de panificație. Acestea nu au un aport nutritiv important și, în timp, vor duce la luarea în greutate. Câteva opțiuni de gustări sănătoase sunt mixurile de alune și semințe, batoanele de cereale sau cele proteice fără adaos de zahăr, fructele sau iaurturile fără grăsime. Pentru gustările dintre mese, îți poți pregăti de acasă și salate de fructe exotice sau legume cu frunze verzi și semințe. De asemenea, pastele precum hummusul pot fi consumate alături de bucăți de castraveți sau morcovi.

Mesele și gustările ușor de preparat nu sunt neapărat nesănătoase și poți alege mereu alternative care se vor potrivi cu stilul tău de viață activ. Stresul va fi redus dacă alimentația ta este una diversă și bogată, fără să-ți faci griji pentru condiția fizică. Ba mai mult, dacă practici anumite sporturi sau mergi la sală, mesele trebuie să fie mai dese și mai sățioase.

Sursa foto: unsplash.com

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.