Alexandru Rafila: În ce lună ar putea reveni România la normal

alexandru rafila
Foto: Captură Observator / YouTube

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi parlamentar PSD, a declarat la postul de televiziune Antena 3 că România ar putea reveni la o viață normală în luna septembrie.

„Cred că scenariul cel mai optimist este spre sfârşitul lunii septembrie. Atunci am putea să revenim la normal. Lucrul acesta nu poate fi, evident, garantat de nimeni. N-avem cum să ştim dacă nu vor apărea tulpini modificate, emergente, care să producă îmbolnăviri la persoane care deja au fost vaccinate. Sigur că sper din tot sufletul ca acest scenariu să nu se întâmple, însă discutăm de un virus variabil din punct de vedere genetic”, a declarat Rafila.

El a mai spus că, din punctul său de vedere, vom „avea o vară ceva mai liniştită”.

Însă pentru a avea această vară mai liniștită și pentru a putea reveni la o viață normală la toamnă este nevoie ca numărul de vaccinuri administrat în fiecare zi să ajungă la 100.000.

În prezent, România vaccinează 20.000 – 30.000 de persoane pe zi.

„Important este să putem administra până la 100.000 de doze pe zi. Este o ţintă care trebuie atinsă pentru a spera că se poate realiza într-o perioadă rezonabilă imunizarea a 70% din populaţie. Ce se va întâmpla peste 2-3 luni depinde foarte mult de cum ne pregătim acum. Peste 2-3 luni vom avea vaccin. Vor sosi în cantităţi apreciabile diversele tipuri de vaccin şi cred că trebuie să ne pregătim încă de pe acum astfel că interesul oamenilor de a se vaccina să se păstreze. Oamenii, din păcate, vor ceva atunci când cantităţile sunt limitate. Când cantităţile sunt mari, interesul scade”, a mai apreciat el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.