Alegeri în Republica Moldova. Partidul Maiei Sandu a pierdut alegerile în toate municipiile

maia sandu
Foto: Pagina de Facebook Maia Sandu

În turul doi al alegerilor locale de duminică, din Republica Moldova, partidul PAS, fondat de președinta Maia Sandu, a suferit înfrângeri în privința obținerii primăriilor din încă două municipii: Ungheni și Bălți. Acest rezultat confirmă seria de înfrângeri pentru PAS în toate cele 11 municipii ale țării.

Cea mai notabilă pierdere pentru PAS a avut loc la Chișinău, unde candidatul pro-rus Ion Ceban a câștigat încă din primul tur. Ceban este văzut ca un posibil contracandidat al Maiei Sandu în viitoarele alegeri prezidențiale.

Cu toate că a pierdut controlul asupra primăriilor din marile orașe, PAS a obținut cel mai bun scor politic, exprimat prin votul acordat consilierilor locali și consilierilor raionali. O prioritate pentru PAS în prezent este stabilirea de alianțe în consilii, având în vedere că partidul nu are aliați naturali în rândul partidelor de opoziție.

Alegerile pentru funcția de primar al municipiului Ungheni au fost câștigate de către candidatul independent Vitalie Vrabie, care l-a învins pe Dionisie Ternovschi, candidatul PAS, cu un scor de 57,58% la 42,42%.

În Bălți, primăria a fost câștigată de candidatul Partidului „Nostru”, Alexandr Petkov. După procesarea tuturor celor 60 de procese verbale, Petkov a obținut 59,63% dintre voturile locuitorilor din Bălți. Contracandidatul său, Maxim Moroșan, candidat din partea PSRM, a obținut 40,37% din sufragii.

Alegerile locale din acest an au reprezentat un test politic în perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.