Agent de penitenciar, prins în timp ce lua mită 2.000 de euro din partea deținuților

agent bacău mită penitenciar

Un gardian de la Penitenciarul din Bacău a fost arestat preventiv, după ce poliţiştii l-au prins în flagrant delict în timp ce primea o mită de 2.000 de euro. În schimb, agentul trebuia să introducă un telefon mobil în închisoare și să intervină pentru obținerea a 5 zile de permisie.

Bărbatul este acum anchetat penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și luare de mită.

Totodată, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de partenera de viață a gardianului, R.O.M., care este cercetată pentru săvârşirea infractiunii de complicitate la luare de mită, anunță Direcția Generală Anticorupție într-un comunicat de presă.

În ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă, în luna martie 2018, agentul de penitenciar a promis unei martore, ruda unei persoane private de libertate, că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău, care urmau să analizeze dosarul având ca obiect raportul de incident întocmit pe numele respectivei persoane private de libertate, cu scopul de a obţine o decizie favorabilă acesteia. În acest sens, agentul de penitenciar a solicitat suma de 200 euro, banii fiind predați de către martoră inculpatului la data de 05.04.2018, în scara blocului unde acesta locuiește.

Referitor la cele două infracţiuni de luare de mită, în primul caz s-a reţinut faptul că în luna ianuarie 2019 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfășoară activități lucrative la sectorul deservire, aflat sub controlul inculpatului, să îi achiziţioneze și să îi ofere un cuptor cu microunde. Bunul a fost primit de inculpat la data de 19.01.2019, în zona unei autogări din Bacău, de la o rudă a persoanei private de libertate.

De asemenea, inculpatul a mai pretins 600 de euro pentru a o propune pe persoana privată de libertate pentru acordarea unei permisii de 3 zile (preţul cerut fiind de 200 euro pentru fiecare zi de permisie). Propunerea a fost efectuată la începutul lunii februarie 2019. Banii au fost primiţi de inculpat, prin intermediul partenerei sale, inculpata R.O.M., la data de 22.02.2019, de la o rudă a persoanei private de libertate, în faţa scării blocului unde inculpatul locuieşte.

Referitor la cea de-a doua situație de luare de mită, în luna decembrie 2018 inculpatul a solicitat, în mod direct, de la o altă persoană privată de libertate, care desfășoară activități lucrative la sectorul deservire aflat sub controlul inculpatului, să îi ofere o cantitate de băuturi alcoolice. Bunurile au fost oferite la data de 30.12.2018 prin intermediul unui martor, în faţa imobilului unde locuiesc părinții partenerei inculpatului.

Începând cu luna ianuarie 2019, inculpatul a pretins de la aceeaşi persoană privată de libertate suma de 200 euro pentru 24 ore de permisie, propunerea fiind efectuată la începutul lunii martie 2019.

Astfel, pentru 5 zile de permisie suma totală solicitată a fost de 1000 euro.

În același context, agentul a mai solicitat de la aceeaşi persoană suma de 1.000 euro pentru introducerea unui telefon mobil în Penitenciarul Bacău, banii urmând a fi primiţi de inculpat, prin intermediul unui martor, la data de 16.03.2019.

În sarcina inculpatei R.O.M., partenera agentului de penitenciar, s-a reţinut că l-a ajutat pe acesta să primească suma de 600 euro cu titlu de mită, drept urmare, la data de 22.02.2019, s-a întâlnit cu o rudă a unei persoanei private de libertate pe o stradă din Bacău, de la care ar fi primit cei 600 euro pretinși anterior în mod direct de către agentul de penitenciar de la persoana privată de libertate, cu scopul de a o propune pentru recompensa de 3 zile permisie.

La data de 16.03.2019, inculpatul a fost prins în flagrant delict în timp ce primea suma de 2.000 euro şi telefonul mobil respectiv.

Faţă de cei doi inculpaţi a fost luată măsura preventivă a reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 17.03.2019, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bacău a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor pe o perioadă de 30 de zile.