Afaceri în agricultură. Singura fermă de capre Angora, începută de Ceaușescu, continuată de Aurel

FOTO: Erica Peterson/Wikimedia Commons
FOTO: Erica Peterson/Wikimedia Commons

Capra de Angora este una dintre rasele care se crește și pentru producția de lână, din care se face cunoscutul mohair. Aurel Constantin, din satul Scărlătești, județul Brăila, este singurul român care și-a făcut o fermă de capre Angora, potrivit agrointel.ro.

A cumpărat primele exemplare de la Institutul de Cercetare Palas din Constanța.

„M-am dus acolo să achiziționez ceva rase de carne care erau încă la început în România. Când am ajuns nu am mai găsit astfel de exemplare și am văzut niște animale pe jos pe acolo, mai mult moarte decât vii.

Am aflat ulterior că fuseseră date în dar lui Nicolae Ceaușescu de Hosni Mubarak, președintele Egiptului, un nucleu de 25 de capre și rămăseseră cinci.

Am hotărât să le cumpăr și am dat atunci echivalentul a 1.000 de lei de astăzi, pe 5 capete – 4 femele și un mascul”, a povestit crescătorul, potrivit agrointel.ro.

Afaceri în agricultură. Cum s-au adaptat la frig caprele Angora

La început a pierdut multe dintre animale, având în vedere că veneau dintr-o țară cu o climă mai blândă, Turcia. Cu timpul a reușit să le aclimatizeze.

Nu i-a fost ușor. Când au început să apară primele probleme la iezi din cauza frigului, după ce au observat primele simptome, medicii veterinari l-au sfătuit să sacrifice toată ferma. De fapt, ar fi fost vorba de „stres termic”.

„Le-am întreținut și le-am pus pe picioare. Primele probleme le-am întâmpinat când am constatat că a intervenit puternic consangvinizarea. Așa că am făcut toate demersurile să aduc masculi din import și am cumpărat câțiva țapi din Franța pe care am dat la vremea aceea 1.000-1.200 de euro bucata. Astfel am ajuns la un nucleu de 200 de capete”, a mai povestit Aurel Constantin pentru agrointel.ro.

Lâna este de calitate superioară în primii 2-3 ani de viață, iar tunsoarea se face la 4 – 5 luni. Caprele de Angora produc între 2,5 și 5 kilograme de fibre de aproape 15 centimetri. O capră de angora ar costa 200 – 300 de euro, iar un mascul e între 400 și 1000 de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews