Afacerea zilei: Rompetrol a fost cumpărat de chinezi! Cât a costat?

Rafinăria Petromidia, deținută de fostul grup Rompetrol (ddsgroup.ro)
Rafinăria Petromidia, deținută de fostul grup Rompetrol (ddsgroup.ro)

Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd s-a înțeles cu kazahii de la Kaz Munai Gaz pentru pentru 51% din acțiunile fostului grup Rompetrol.

Știrea tranzacției este anunțată de agenția de presă Reuters. Una dintre sursele citate spune că prețul KMGI, fostul grup Rompetrol, ar fi undeva între 500 milioane de dolari şi un miliard de dolari.

Tranzacția a fost inclusă într-un acord economic semnat de premierii celor două țări, la Beijing. Același document include înțelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii vitale economiei și energiei, precum petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară.

Rompetrol este a doua cea mai mare companie petrolieră din România, după Petrom.

Compania chineză de stat obține astfel acces la rafinăria Petromidia, care poate procesa 100.000 de barili pe zi, dar și la facilități de producție la 400.000 de tone de îngrășăminte chimice în România.

Rețeaua Rompetrol include și aproape o mie de benzinării în România, dar și în Franța sau Spania, Bulgaria și Republica Moldova. De asemenea, grupul operează și rafinăria Vega din Ploiești.

Compania chineză CEFC, scrie Mediafax, a început cu afaceri în sectorul financiar, trecând apoi în industria petrolului şi gazelor. Fondurile acestui grup sunt practic nelimitate, iar ținta este extinderea rețelei de retail la peste 3.000 de benzinării.

CEFC, foarte activă pe piețele din Shanghai şi Beijing, şi-a dezvoltat echipa de trading în Singapore. Au fost angajați 12 manageri de la grupurile energetice PetroChina şi Sinopec, dar și alți experți, fiind o companie în plină ascensiune.

Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor greatnews.ro: