Acte de răzbunare, după atentatele de la Paris. Ce s-a întâmplat în Franţa, Spania și Siria

Două posibile acte de răzbunare după atentatele de la Paris au fost identificate în Franţa şi Spania. Totodată, o răzbunare oficială, asumată, are loc în Siria, unde Franța bombardează centre de putere ale organizației Stat Islamic, cea care a revendicat atentatele de sâmbătă.

Ambele acte violente au vizat comunităţi musulmane. În Franţa, tabăra de refugiaţi de la Calais a fost incendiată chiar în noaptea de vineri spre sâmbătă, imediat după atentate.

Mai multe incendii au izbucnit pe o arie de circa un hectar, în care trăiesc circa 6.000 de refugiaţi veniţi din Siria şi nordul Africii. Zona a fost evacută, iar autorităţile spun că nu au fost înregistrate victime. Calais este un oraş-port din nordul extrem al Franţei, locuit de circa 75.000 de locuitori.

Un alt incident a avut loc în oraşul spaniol Don Benito, din Spania, notează Reuters. O moschee a fost incendiată sâmbătă, iar primarul localităţii a avansat varianta unui act de răzbunare faţă de atentatele de la Paris.

Nu au fost înregistrate victime, însă intrarea în moschee a fost deteriorată. Localitatea de 34.000 de locuitori din sud-vestul Spaniei (provincia Badajoz, comunitatea autonomă Extremadura) are o mică comunitate musulmană, de circa 500 de persoane. Potrivit autorităţilor locale, musulmanii din Don Benito sunt extrem de bine integraţi în comunitate.

Ample operațiuni franceze în Siria

Franţa a început ofensiva împotriva Statului Islamic în Siria, bombardând cu ajutorul avioanelor de vânătoare un comandament jihadist și o tabără de antrenament din orașul Rakka, un centru de putere pentru organizația teroristă. Informația a fost comunicată de ministerul francez al Apărării.

Atentate comise „în virtutea unei credințe false”

Atentatele din Paris, comise de trei echipe de terorişti bine coordonate, au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic. Liderul musulmanilor din România arată însă că autorii acestor atacuri nu pot fi consideraţi fraţi musulmani, ei ucigând în „virtutea unei false credinţe”. Acesta a adăugat că „Islamul interzice ferm uciderea oricărui suflet”.

129 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 352 au fost rănite în cele mai grave atacuri din istoria post-belică a Franţei. Doi români şi-au pierdut viaţa în evenimentele tragice de la Paris. Alţi doi compatrioţi au fost răniţi. Atentatele au fost revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic.

Filmul evenimentelor de la Paris poate fi consultat AICI.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.