Acord pentru Brexit: ”Este un plan corect și echilibrat!”

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord pe Brexit, ieșirea Regatului Unit din spațiul comunitar.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

”Unde e voință este și înțelegere – am ajuns la un acord. Este unul echilibrat și corect pentru UE și pentru Marea Britanie și un testament al hotărârii noastre de a găsi soluții. Recomand susținerea acestuia de către Comisia Europeană”, a scris luxemburghezul Juncker.

Tot pe Twitter a comunicat și premierul britanic Boris Johnson. ”Am obținut un acord foarte bun, care ne readuce în control”, a scris Johnson, optimist că Brexitul se va face curând.

Michel Barnier, negociatorul-șef din partea Uniunii Europene, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles că părțile au ajuns la o înțelegere cu privire la o „retragere disciplinată” a Marii Britanii.

Atât Parlamentul Marii Britanii, cât și cel al Uniunii Europene, trebuie să aprobe planul.

Oficiali ai Partidului Unionist Democrat au anunțat însă că se îndoiesc de faptul că planul va avea succes și au anunțat că nu îl vor susține.

În ceea ce-l privește pe liderul laburist Jeremy Corbyn, acesta a declarat că noul acord sună „chiar mai prost” decât ceea ce a negociat premierul anterior, Theresa May. Corbyn a mai spus că acrodul ar trebui să fie respins de Parlamentul britanic, potrivit BBC.

Însă președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consideră că este „o înțelegere corectă și echilibrată”.

Într-o scrisoare prin care îi recomandă acordul președintelui Consiliului UE Donald Tusk, Juncker a scris:

„E timpul să finalizăm procesul de retragere [al Marii Britanii – n.r.] și să trecem, cât mai curând posibil, la negocierea viitorului parteneriat dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie”.

Atât Jean-Claude Juncker, cât și Boris Johnson, le-au cerut parlamentelor să voteze acordul.