A fost găsit cel mai vechi creier al unui animal vertebrat. Are 319 milioane de ani | VIDEO

pește cel mai vechi creier
Foto: Captură YouTube (Universitatea din Michigan)

Un om de știință a identificat cel mai vechi creier descoperit vreodată al unui animal vertebrat, relatează ScienceAlert.

În timp ce lucra pentru un proiect mai amplu și realiza niște micro-tomografii computerizate (CT), paleontologul Matt Friedman a fost surprins să descopere fosila foarte detaliată a unui creier de pește care a trăit acum 319 milioane de ani.

„Avea toate caracteristicile și mi-am zis: „Mă uit cu adevărat la un creier?””, a povestit Friedman, care lucrează la Universitatea din Michigan, SUA.

„Așa că am făcut zoom pe acea regiune a craniului pentru a face un al doilea scan la rezoluție mai mare, și a fost foarte clar că exact asta era”, a completat el.

De regulă, de la animalele care au trăit cu atât de mult timp în urmă se păstrează părți mai solide, precum oasele, deoarece țesuturile moi se degradează rapid.

Însă în acest caz un mineral dens, posibil pirită, a pătruns în creier și a înlocuit țesut care probabil fusese conservat mult timp într-un mediu sărac în oxigen. Drept urmare, cu ajutorul CT-ului, oamenii de știință au putut să observe ceea ce semăna cu nervii cranieni, precum și detalii ale țesuturilor moi ale micului pește numit Coccocephalus wildi.

Această specie preistorică trăia în estuarele râurilor și se hrănea cu insecte, mici crustacee și cefalopode.

Potrivit cercetătorilor, este singura fosilă păstrată de la această specie. Deși fosila a fost descrisă prima dată în 1925, abia acum a fost identificat creierul său datorită progreselor din tehnologie.

„Este vorba despre o conservare remarcabilă a unei fosile examinate de mai multe ori de diverși oameni de-a lungul ultimului secol. Dar deoarece avem aceste noi unelte ca să vedem în interiorul fosilelor, am putut dezvălui un nou strat de informații”, a mai spus Friedman.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul „Nature”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.