A apărut vinul albastru

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Un vin albastru care vine din Spania a intrat în forță în restaurantele și barurile din zonele turistice ale Franței. Producătorii spun că nu e vorba de niciun truc chimic de laborator și că vinul are culoare albastră în mod natural numai de la struguri.

Cei care fac vinul spun că inițial vinul lor este alb și devine albastru după ce în procesul de producție este introdusă, printr-o modalitate specială, pulpă din struguri roșii, care ar conține antocianină, un pigment natural.

Însă specialiștii francezi nu sunt convinși de procedeu. Într-o declarație pentru Telegraph, directorul Institutului de Cercetare în Agricultură din Franța, Veronique Cheyneier, a declarat că nu vede cum antocianina derivată din pulpa strugurilor roșii ar putea colora vinul în albastru. Potrivit studiilor, acest pigment ar fi în pulpa strugurilor roșii în cantități foarte mici.

Cercetătoare mai spune că pigmentul din strugurii respectivi este roșu în aciditate medie, cu un pH scăzut, și se transformă în albastru la un pH de peste 7. De asemenea, specifică faptul că pH-ul vinului are un nivel cuprins între 3 și 4.

Nu este primul sortiment de vin albastru. În 2015, șase tineri inovatori au scos pe piață un produs asemănător. Însă, în urma analizelor, s-a descoperit că aceștia foloseau, pe lângă antocianină, un colorant alimentar. Prezența colorantului nu a fost precizată pe etichetă.

Producătorii au fost nevoiți să facă schimbări importante. Potrivit regulilor europene, vinul nu poate avea coloranți. Prin urmare, aceștia puteau să-și vândă băutura în continuare, însă nu sub denumirea de vin.

Acum, cercetătorii din domeniul alimentar trebuie să stabilească dacă vinul albastru lansat de curând pe piață este cu adevărat doar din struguri și nu are și alți coloranți sau substanțe de laborator.

FOTO: Comfreak/Pixabay.com

DISTRIBUIȚI
Ionuț Fantaziu
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.