Replica lui Dragnea pentru capii Bisericii Ortodoxe

Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Liviu Dragnea FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Mai mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe au declarat că unul dintre motivele pentru care a eșuat referendumul pentru redefinirea familiei tradiționale în Constituție a fost din cauza faptului că a fost asociat cu politicul.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu a susținut că a fost referendumul a fost asociat cu numele lui Liviu Dragnea și oamenii n-au ieșit la vot.

„Eu sunt un om creștin-ortodox și sunt un om religios, nu practicant. Sunt și foarte respectuos. Cu foarte mare greutate mă abțin să dau un răspuns, pentru că sunt respectuos”, a declarat Liviu Dragnea, întrebat ce părere are de afirmațiile purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Într-o intervenția la RFI, Vasile Bănescu a spus că printre cauzele care au dus la o prezență slabă la referendum au fost „politizarea” și „asocierea cu un anumit personaj politic”.

Bănescu a spus că deși foarte mulți oameni „gândesc identic cu cei care au votat la referendum (…) totuși au avut o reținere provocată de următoarele două elemente: s-a indus ideea că neclaritatea întrebării, pentru o majoritate, ar ascunde posibile surse de manipulare și de modificare ale unor alte legi, asta au înțeles foarte mulți oameni, pe de altă parte, al doilea element, asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic, s-a spus clar, este referendumul lui X”.

Întrebat cine este „X”, Bănescu a răspuns: „Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la domnul Dragnea, pe care l-au asociat într-un mod insistent cu acest referendum, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze acest referendum, acum sau mai târziu”.

Nu este singurul lider al Bisericii care crede că politicul a influențat slaba prezentă la referendum. Și episcopul Hușilor a spus că au fost mulți care au boicotat referendumul din cauza faptului că a avut loc „anexarea ideologică a referendumului la politică, la unul dintre partidele actuale, precum şi la frica iluzorie că prin vot vor fi modificate şi alte articole din Constituţie, fapt care s-a soldat cu formarea unui contingent de indecişi sau decişi să nu participe la vot”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.