România vrea să cumpere un port din Republica Moldova

Portul Giurgiulești FOTO: Wikimedia Commons
Portul Giurgiulești FOTO: Wikimedia Commons

Statul român ar putea cumpărat Portul Giurgiulești, din Republica Moldova, potrivit premierului Marcel Ciolacu. Șeful Executivului spune că țara noastră va juca un rol important în reconstrucția Ucrainei și că trebuie să fie pregătită.

„Unul dintre cele mai importante hub-uri de reconstrucție a Ucrainei, după finalizarea războiului va fi România. Iar România trebuie să fie de această dat pregătită logistic pentru acest hub.

Am un proiect comun cu premierul Bulgariei, pe care l-am discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să luăm din banii pentru mobilitate de la Comisie și să mai facem un pod, și rutier și feroviar, peste Dunăre, la Giurgiu”, a spus Marcel Ciolacu.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta. (…)

Domnul ministru al Transporturilor a avut aceste discuții cu BERD. Așteptăm”, a precizat premierul Marcel Ciolacu.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiuleşti la 7 mai 2021, pentru a asigura activitatea portului şi pentru a proteja interesele sale financiare.

Prin achiziţia acestuia, BERD îşi propunea să promoveze continuarea activităţii portului şi să atragă investitori internaţionali pentru a sprijini şi dezvolta în continuare acest activ de infrastructură esenţial, se arată într-un comunicat de presă al BERD, citat de IPN.

BERD a publicat atunci detaliile investiţiei sale în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, activ strategic pentru ţară, într-un document în care descrie sprijinul său pentru proiect. Astfel, sprijinul a început în 1995, cu un pachet financiar de 27,5 milioane dolari SUA. Acesta consta dintr-un împrumut şi din investiţii de capital, oferite companiei mixte Terminal S.A., care a încheiat un acord de concesiune cu Guvernul Republicii Moldova în vederea construirii şi exploatării Portului Giurgiuleşti.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.