Câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki în prima zi și ulterior

Bombele atomice de la Hiroshima (stânga) și Nagasaki (dreapta). Foto: George R. Caron / Wikipedia.org

La data de 6, respectiv 9 august 1945, două bombe atomice au fost lansate de SUA asupra Japoniei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Iată câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki.

Numărul victimelor este o estimare. Se pare că, în total, au murit între 129.000 și 226.000 de oameni, cei mai mulți dintre ei civili.

Câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki

La Hiroshima au murit circa 20.000 de soldați și între 70.000 și 126.000 de civili, atât în explozie, cât și din cauza efectelor ulterioare ale radiațiilor. În ceea ce privește Nagasaki, se pare că numărul morților este cuprins între 39.000 și 80.000, potrivit Wikipedia.org.

Bombele de la Hiroshima și Nagasaki reprezintă singurele două utilizări ale bombelor nucleare într-un conflict armat. Ulterior nu s-au mai folosit niciodată arme nucleare în confruntări militare (doar în timpul testelor).

La 6 zile după lansarea bombei de la Nagasaki, la data de 15 august, Japonia a capitulat, iar războiul s-a încheiat.

Cum au fost poreclite cele două bombe atomice

Cele două bombe atomice, poreclite „Fat Man” („Grăsanul”) și „Little Boy” („Băiețelul”), au fost create în cadrul Proiectului Manhattan. Coordonat de SUA, cu ajutorul Marii Britanii și al Canadei, Proiectul Manhattan a avut ca obiectiv realizarea primelor arme nucleare.

Proiectul a funcționat între anii 1942 și 1946, iar directorul Laboratorului Los Alamos din New Mexico, ce a creat bombele propriu-zise, a fost fizicianul Robert Oppenheimer. Proiectul a fost numit „Manhattan” deoarece componenta sa militară a fost numită Districtul Manhattan (iar sediul său inițial era în celebrul cartier new-yorkez).

Câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki în prima zi

Peste 130.000 de oameni au lucrat în cadrul proiectului Manhattan, iar costurile sale au ajuns la aproape 2 miliarde de dolari americani (echivalentul a 24 de miliarde de dolari americani din anul 2021).

La data de 6 august 1945, bomba „Little Boy” a fost lansată asupra Hiroshimei. Chiar și după atac, premierul japonez Suzuki a reiterat decizia guvernului a continua să lupte împotriva Aliaților. După 3 zile, la 9 august 1945, bomba numită „Fat Man” a căzut în orașul Nagasaki.

După cum arătam mai sus referitor la câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki, între 90.000 și 126.000 au murit la Hiroshima și 39.000 – 80.000 la Nagasaki. Circa jumătate dintre victime au murit în prima zi a bombardamentelor. Restul au murit pe parcursul următoarelor 2-4 luni din cauza arsurilor, a rănilor și a radiațiilor (sindromul iradierii acute).

Ce este sindromul iradierii acute

Sindromul iradierii acute, cunoscut și sub numele de boală de iradiere, reprezintă o multitudine de efecte produse de expunerea la cantități ridicate de radiație ionizantă într-o perioadă scurtă de timp. Simptomele pot apărea la doar o oră de la expunere și pot fi prezente timp de luni de zile. Primele simptome constau în greață, vomă și pierderea poftei de mâncare.

Pe parcursul următoarelor ore sau săptămâni, este posibil ca simptomele inițiale să pară că dispar, însă ulterior apar simptome noi (infecții, sângerări, deshidratare, confuzie), care pot duce inclusiv la deces. Pot apărea complicații precum cancerul ori leucemia.

Câți oameni au murit la Hiroshima și Nagasaki – Memorialul Păcii

Supraviețuitorii de la Hiroshima au povestit că au văzut o „pika”, adică „o lumină foarte strălucitoare”, urmată de un „don” („un zgomot puternic de explozie”). Potrivit estimărilor SUA, 12 kilometri pătrați din oraș au fost complet distruși. Oficialii japonezi au estimat că circa 69% din clădirile din Hiroshima au fost distruse de explozie, iar alte 6-7% au fost avariate. Explozia bombei a provocat incendii violente care s-au răspândit rapid în cartierele de case din lemn și hârtie, arzând totul pe o raza de 2 kilometri.

Însă deoarece Japonia este o zonă seismică, iar clădirile erau construite din beton solid, unele dintre ele au rămas parțial în picioare chiar și în urma exploziei bombei atomice. Cea mai cunoscută este Sala de Promovare a Industriilor din Prefectura Hiroshima. Deși se afla la doar 150 de metri de kilometrul 0 (centrul exploziei), o parte din clădire a supraviețuit.

Astăzi, clădirea este numită Memorialul Păcii de la Hiroshima și a fost inclus în anul 1996 în Patrimoniul Mondial UNESCO.

câți oameni au murit la hiroshima și nagasaki
Foto: Oilstreet / Wikipedia.org

Foto: Oilstreet / Wikipedia.org / George R. Caron / Wikipedia.org

Câți oameni au ajuns pe Lună. Povestea celor 5 șoareci ce au înconjurat Luna de 75 de ori

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.