Dacă v-ați întrebat vreodată câți sateliți are fiecare planetă din Sistemul nostru Solar, acest articol vă va răspunde la toate întrebările.
Cum s-au format sateliții
Cei mai mulți dintre sateliți s-au format prin acreția materiei (fenomen fizic prin care un corp ceresc captează materie din spațiul cosmic) din discurile de gaz și de praf ce orbitau în jurul planetelor din Sistemul Solar timpuriu.
În general, sateliții sunt corpuri solide (precum planetele telurice) și foarte puțini au atmosferă.
Câți sateliți are fiecare planetă – planetele fără sateliți: Mercur și Venus
Să începem cu cea mai apropiată planetă de Soare, Mercur. Mercur este, totodată, și cea mai mică planetă din Sistemul Solar (fără să luăm în calcul și planetele pitice, precum Pluto). Observațiile astronomice au dezvăluit că Mercur nu are niciun satelit.
Următoarea planetă de la Soare este Venus. Precum Mercur, nici Venus nu are niciun satelit.
Luna, singurul satelit natural al Pământului
Pământul are un singur satelit natural – Luna. Ea are un diametru egal cu un sfert din diametrul Pământului (circa 3.475 de kilometri), iar distanța dintre Pământ și Lună este de circa 384.400 de kilometri.
Spre deosebire de cum s-au format cei mai mulți sateliți, se crede că Luna s-a format în urmă cu 4,51 miliarde de ani, la scurt timp după formarea Pământului, din rămășițele rezultate în urma unui impact major între Pământ și un corp ceresc de dimensiunea planetei Marte. Acest corp ceresc ipotetic a fost numit Theia.
În perioada 1969 – 1972, 12 astronauți americani au ajuns pe Lună în cadrul programului Apollo al NASA.
Câți sateliți are fiecare planetă – Marte
Planeta Marte are 2 sateliți, numiți Phobos și Deimos. Spre deosebire de Lună, ei au forme neregulate. Amândoi au fost descoperiți de astronomul american Asaph Hall în 1877, potrivit Wikipedia.org, și au fost numiți după gemenii din mitologia greacă Phobos (personificare a fricii și a panicii) și Deimos (personificare a terorii și a groazei). Grecii credeau că cele două zeități îl însoțeau pe tatăl lor, Ares (zeul războiului), pe câmpul de luptă. Romanii îl numeau Marte pe zeul războiului.
Comparativ cu Luna, cei doi sateliți ai lui Marte sunt extrem de mici. Phobos are un diametru de 22 de kilometri, iar Deimos de doar 12 kilometri.
Oamenii de știință au observat că Phobos se apropie treptat de Marte, motiv pentru care ar putea să se prăbușească pe planetă peste 40-50 de milioane de ani. O altă posibilitate este ca gravitația lui Marte să spargă satelitul în mai multe bucăți care vor orbita la rândul lor în jurul planetei.
Câți sateliți are Jupiter
Revenind la câți sateliți are fiecare planetă, Jupiter – cea mai mare planetă din Sistemul nostru Solar – are 80 de sateliți. Potrivit NASA, 57 dintre ei sunt confirmați, iar 23 sunt provizorii (existența lor trebuie să fie confirmată prin observații suplimentare). Împreună, Jupiter și sateliții săi formează așa-numitul „Sistem jovian”.
Cei mai mari 4 sateliți ai lui Jupiter sunt Io, Europa, Ganymede și Callisto. Ganymede este, de fapt, cel mai mare satelit din Sistemul nostru Solar. Acești 4 sateliți sunt cunoscuți și drept „sateliții galileeni” deoarece au fost descoperiți de Galileo Galilei în anul 1610. Ei au fost primele obiecte descoperite pe orbită în jurul unui alt corp ceresc în afară de Pământ și de Soare.
Zeci de alți sateliți au fost descoperiți mult mai recent, începând cu 1892, conform Wikipedia.org. Sateliții galileeni sunt atât de mari încât restul de 76 de sateliți ai lui Jupiter reprezintă doar 0,003% din masa totală a sateliților aflați pe orbită în jurul uriașei planete gazoase.
Câți sateliți are fiecare planetă – sateliții galileeni au următoarele diametre:
Io – 3.643 de kilometri
Europa – 3.121 kilometri
Ganymede – 5.268 de kilometri
Callisto – 4.820 de kilometri
Povestea satelitului jovian Io
Io este un satelit extrem de interesant. Puțin mai mare decât Luna, Io este satelitul cu cea mai mare densitate din Sistemul Solar. Totodată, Io este satelitul cu cea mai puternică gravitație dintre toți sateliții cunoscuți.
Însă cel mai interesant aspect la Io este că satelitul are peste 400 de vulcani activi, fiind cel mai activ corp ceresc din punct de vedere geologic din întregul Sistem Solar. Unii vulcani emit nori de sulf și dioxid de sulf care urcă până la 500 de kilometri altitudine. Scurgerile de lavă creează un peisaj unic, colorat în galben, roșu, alb, negru și verde.
Io are și peste 100 de munți, unele vârfuri fiind mai înalte decât Muntele Everest, cel mai înalt de pe Pământ. Cel mai înalt munte de pe Io este Boösaule Montes, cu o înălțime de 17.500 de metri, aproape dublă față de cea a Muntelui Everest.
Boösaule Montes nu este însă cel mai înalt munte din Sistemul Solar. Cel mai înalt este vulcanul Olympus Mons, având 21.900 de metri.
Câți sateliți are fiecare planetă – Saturn
Planeta Saturn este mai mică decât Jupiter, dar are mai mulți sateliți. Potrivit NASA, Saturn are 83 de sateliți (63 confirmați și 20 provizorii). Doar 13 dintre aceștia au diametre mai mari de 50 de kilometri.
Cel mai mare satelit al planetei Saturn este Titan. Acesta este al doilea cel mai mare satelit din Sistemul nostru Solar, după Ganymede. Totodată, Titan este singurul satelit despre care se știe că are o atmosferă densă. Titan are un diametru de 5.149 de kilometri, fiind cu 50% mai mare în diametru decât Luna și cu 80% mai masiv. Atât Titan, cât și Ganymede, sunt mai mari în diametru decât planeta Mercur.
Se crede că Titan este alcătuit în mare parte din gheață și rocă, având un miez din rocă înconjurat de mai multe straturi de gheață, precum și de un strat subteran de apă lichidă bogată în amoniac.
Dune, delte și râuri din metan lichid
Atmosfera lui Titan este compusă în cea mai mare parte din azot. Alte componente prezente în atsmoferă în cantitate mică duc la formarea unor nori din metan și etan.
Clima de pe Titan (fenomene precum vântul și ploaia) creează forme geografice similare cu cele de pe Pământ, ca de exemplu dune, râuri, lacuri, mări (acestea din urmă fiind probabil din metan și etan lichid), delte.
Temperatura la suprafața satelitului este de circa – 179 de grade Celsius.
Câți sateliți are fiecare planetă – Uranus
Planeta Uranus are 27 de sateliți. Cel mai mare este Titania, cu un diametru de 1.577 de kilometri. Urmează Oberon (1.522 de kilometri), Umbriel (1.169 de kilometri), Ariel (1.157 kilometri) și Miranda (471 kilometri).
Cel mai mic satelit al planetei Uranus este Cupidon, cu un diametru de doar 18 kilometri.
Câți sateliți are Neptun
Îndepărtata planetă Neptun are 14 sateliți. De departe, cel mai mare dintre ei este Triton, cu un diametru de 2.706 kilometri. Următorul ca dimensiune este Proteus, cu 420 de kilometri diametru.
Câți sateliți are fiecare planetă pitică
În Sistemul Solar există și câteva planete pitice. Iată câți sateliți au acestea:
Pluto – 5 sateliți
Eris – 1 satelit
Haumea – 2 sateliți
Makemake – 1 satelit
Ceres – 0 sateliți
Foto: CactiStaccingCrane, imagini ale NASA / Wikipedia.org NASA / JPL-Caltech / University of Arizona / Wikipedia.org / NASA / JPL / University of Arizona / Wikipedia.org / NASA/JPL-Caltech/SSI/Kevin M. Gill / Wikipedia.org, NASA / Jet Propulsion Laboratory / USGS / Wikipedia.org, NASA, Seddon / Wikipedia.org
Vă recomandăm și:
Distanța de la Pământ la Lună în kilometri și în ani lumină
Distanța de la Pământ la Soare în kilometri și în ani lumină
Distanța de la Pământ la Marte, explicată în km și ani lumină
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: