Prelungire. Comisia Europeană a propus folosirea certificatului COVID până în iunie 2023

certificat digital european covid
Foto: valerioerrani / pixabay.com

Comisia Europeană a propus extinderea folosirii certificatului digital COVID, care le permite cetățenilor europeni să călătorească doar dacă sunt vaccinați, dacă au trecut prin boală sau dacă prezintă un test negativ, cu încă un an, adică până la data de 30 iunie 2023.

Fără această prelungire, certificatul european COVID ar fi fost valabil până în iunie 2022.

„Virusul COVID-19 continuă să fie prevalent în Europa, iar în această fază nu putem determina impactul unei creșteri a infecțiilor în a doua jumătate a anului 2022 sau dacă vor apărea noi variante”, a anunțat Comisia într-un comunicat de presă.

Din acest motiv, executivul european consideră că este prea devreme pentru a se renunța la certificat.

Comisia a adoptat propunerea joi, 3 februarie, pentru ca Parlamentul European să aibă timp să dezbată și să voteze legea înainte ca actualul regulament privind certificatul să expire.

„Nu putem prezice cum va evolua pandemia, însă ne putem asigura că cetățenii vor continua să beneficieze de un certificat ce funcționează și este acceptat oriunde merg. Fără această prelungire, riscăm să avem multe sisteme naționale divergente, care vor naște multă confuzie și multe obstacole”, a declarat comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.

„Certificatul digital COVID al UE a dovedit că este un instrument eficient care facilitează libertatea de deplasare și călătoriile sigure. Aștept cu nerăbdare ziua în care el nu va mai fi necesar, însă până atunci el ne va ajuta să ne deplasăm în siguranță în Europa”, a mai spus el.

De la 1 februarie e necesară doza booster

De la 1 februarie 2022, Uniunea Europeană nu mai recunoaște validitatea certificatului digital pentru persoanele care au doar două doze anti-COVID (sau doar una, în cazul vaccinului Johnson & Johnson). Concret, dacă vor să călătorească fără să se testeze, cetățenii europeni vaccinați cu o doză sau cu două trebuie să își facă și doza a treia.

„Celor care au a doua doză de 9 luni sau mai mult (timp – n.r.) nu li se mai recunoaște certificatul decât dacă fac cea de-a treia doză. Acest lucru va fi reglementat și în România în curând, ca să intre în concordanță cu regulile europene. În momentul în care începem să aplicăm certificatul verde la intrarea în țară ca și toate țările europene, dacă au trecut 9 luni de la a doua doză, vei avea nevoie de test la intrare ca să nu fii carantinat”, a explicat recent Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, în baza certificatului digital european COVID vor putea călători:

  • cei care au doza booster
  • cei care și-au făcut doza a doua în urmă cu maximum 270 de zile (9 luni)
  • cei care și-au făcut prima doză de Johnson & Johnson în urmă cu maximum 270 de zile (9 luni)
  • cei care dovedesc că au trecut prin boală în urmă cu maximum 180 de zile (6 luni)
  • cei care prezintă înainte de a călători un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau un test rapid antigen negativ nu mai vechi de 24 de ore

Toate aceste reglementări se referă doar la folosirea certificatului COVID pentru a călători în țările membre UE.

Pe plan intern autoritățile nu au luat nicio decizie privind condiționarea valabilității certificatului verde de doza booster.

Foto: valerioerrani / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: