Danemarca oprește vaccinarea cu AstraZeneca. Sunt studiate cazuri de cheaguri de sânge apărute la persoane imunizate

FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com
FOTO: WiR_Pixs/Pixabay.com

Danemarca a oprit temporar folosirea vaccinului contra Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca, după ce au apărut mai multe cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate. Autoritatea daneză pentru sănătate a anunțat că studiază dacă există vreo legătură între apariția cheagurilor de sânge și vaccinare.

Această suspendare vine după „raportare de cazuri grave de fomare de cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul contra Covid-19 al AstraZeneca”, a spus Agenția Națională de Sănătate, subliniind, totuși, că ”la momentul actual nu se poate concluziona că există o legătură între vaccinuri și cheagurile de sânge”, transmite AFP.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a spus miercuri că o anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva Covid-19 şi decesul unei asistente austriece care fusese injectată cu acesta.

Austria a anunţat duminică că a încetat administrarea unui lot de vaccinuri produse de compania britanico-suedeză AstraZeneca, după ce o asistentă în vârstă de 49 de ani a decedat din cauza unor probleme grave de coagulare a sângelui, la câteva zile după ce a primit vaccinul.

România primește joi un număr de 103.200 doze de vaccin AstraZeneca, care urmează să ajungă la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, anunță Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis luni după-amiază ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, care până acum era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, arată CNCAV într-un comunicat.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.