Tipuri de iluminat în interior. Iată care sunt opțiunile

Există trei categorii majore de iluminat utilizate în designul interior. Unul este iluminarea redusă esențială, care asigură necesități practice de iluminare. Un altul abordează cerințele de iluminare a sarcinilor, iar al treilea oferă opțiuni de iluminare de accent. Unele opțiuni de iluminare au mai multe tipuri de aplicații, ceea ce le face opțiuni de iluminare versatile și valoroase.

Iluminarea cu accent este utilizată pentru a evidenția anumite zone, lucrări de artă sau diferite secțiuni ale unei camere.

Iluminat încastrat: Iluminatul încastrat oferă o modalitate subtilă de a ilumina perimetrul unei camere, de a adăuga iluminare mai moale în camere, de a ilumina bibliotecile sau de a furniza iluminatul sub dulap.

Aplice de perete: Aplice de perete sunt un set de dispoziție excelent pentru o cameră. Acest tip de corp de iluminat poate lumina un hol, poate oferi iluminat suplimentar pentru un bufet de sufragerie sau poate elibera spațiul de podea și suprafață într-o baie.

Banda led: acestea sunt utilizate mai ales pentru tavanele cu treapta sau pentru pereti si mariginile tavanelor. Au un efect senzațional și sunt foarte la modă.

Lampă spot: popularizată în anii 1970, iluminarea cu ajutorul lampei spot este în continuare o alegere preferată pentru mulți oameni care doresc să evidențieze opere de artă. Poate fi, de asemenea, utilizat pentru a oferi iluminare in sus sau in jos.

Iluminarea plafonului: iubitorii de artă se bucură de iluminarea imaginii care poate fi plasată direct deasupra unui tablou. Acest tip de corp de iluminat oferă iluminare directă pentru a evidenția opera de artă.

Unele opțiuni de iluminare redusă includ:

Lămpi de tavan: Lămpile de tavan sunt cea mai frecvent utilizată formă de iluminare a casei. Montate la nivelul plafonului, aceste lumini oferă lumină slabă. Acestea sunt de obicei atașate la un întrerupător de perete.

Iluminat încastrat: Atunci când este plasat pe un comutator variabil, iluminatul încastrat poate fi utilizat pentru iluminarea ambientală a tavanului.

Lămpi de masă: dacă doriți o ambianță cu adevărat confortabilă, încercați să adăugați o lampă de masă umbrită pe o masă ocazională. Efectul ambiental este imediat.

Lămpi Torchière: O lampă Torchière de podea sau de masă reflectă lumina către tavan. Această opțiune de iluminare luminează orice colț sau zonă dintr-o cameră.

Candelabre: Un candelabru este unul dintre cele mai dramatice tipuri de corpuri de iluminat. Unele modele de candelabre oferă atât iluminare in sus cât și iluminare in jos.

Iluminarea directă este necesară pentru sarcinile care necesită mai multă lumină decât pot oferi plafoanele obișnuite. De exemplu, iluminarea sarcinilor este benefică pentru activități precum citirea, lucrul la birou, gătitul și alte treburi.

Unele alegeri notabile de iluminare a sarcinilor includ urmatoarele corpuri de iluminat:

Iluminat sub dulap: montata în mod obișnuit sub dulap, sub iluminatul dulapului adăugat la o bucătărie, atelier sau cameră pentru meserii oferă o iluminare excelentă a sarcinilor.

Lampă suspendată: Lămpile suspendate sunt populare în bucătării și în unele modele de baie. Suspendate de tavan, aceste lumini asigură iluminare directă în zonele de lucru.

Lămpi de birou: O lampă de birou, în special una cu braț mobil sau gât de gâscă, este o lumină ideală.

Lămpi de masă: O lampă de masă poate oferi iluminatul necesar pentru un birou, un living sau o noptieră. De exemplu, o pereche de lămpi de masă tip bufet poate fi alegerea potrivită pentru servirea cinei.

Aplice de perete: Unele zone care necesită iluminare pentru sarcini ar putea să nu fie ideale pentru lămpile de masă care ar ocupa suprafețe valoroase de depozitare, lucru sau servire. În aceste spații, aplicele de perete care oferă lumină de iluminat pot fi o alternativă bună pentru iluminarea sarcinilor.

Alegerea opțiunilor de iluminare

Iluminatul joacă un rol major în proiectarea succesului general al oricărui decor al camerei. Iluminatul trebuie să fie stratificat în același mod în care culorile și texturile sunt stratificate într-o cameră. Există multe opțiuni când vine vorba de iluminatul decorului casei. Adăugarea unui strat sau două de surse de iluminare suplimentare oferă designului camerei o adâncime de lumină mai mare.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.