8 secrete despre vinuri pe care toată lumea trebuie să le știe

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Există câteva lucruri simple pe care trebuie să le respecți pentru a te bucura 100% de calitățile vinului. Înainte să cumpărați un vin, încercați să aflați și câteva detalii despre el. În magazine aveți doar prețul și sticlă. Însă, ca să aflați și un pic de poveste din vinul care va curge în paharul dumneavoastră vă recomandă să studiați lista de vinuri online de pe cramahistria.ro.

De ce nu se mănâncă peștele cu vin alb și nu și cu roșu? Explicația constă în faptul că vinul roșu are tanini care reacționează cu aromele peștelui și rămâne în gură cu un gust metalic. Însă asta nu înseamnă că, dacă nu vă place vinul alb, nu puteți alege un vin roze mai ușor.

Dacă vreți să păstrați vinurile pentru mai mult timp trebuie să feriți sticlele de lumină și căldură. Recomandarea specialiștilor este să păstrați vinurile în locuri întunecoase, la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Atenție, în locul în care păstrați vinurile să nu fie variații mari de temperatură.

De asemenea, dacă dopurile sunt de plută, e bine să țineți sticlele înclinate, astfel încât să fie mereu umede. Altfel, dopurile se pot crăpa și ar putea permite aerului să intre și să compromită vinul.

O sticlă de vin se consumă în interval de câteva zile după ce este scos dopul. De exemplu, un vin roșu rezistă până la 4 zile, iar unul alb până la 2 zile. Însă mare atenție la vinurile vechi. Acestea trebuie consumate în aceeași zi când este destupată sticla, pentru că se alterează mult mai repede.

Dacă aveți vin pe care nu-l mai beți, puteți să-l salvați pentru sosuri și alte mâncăruri. Îl puteți pune în pungile de gheață și folosiți câte puțin, când aveți nevoie. În punga pentru cuburi de gheață se va păstra foarte bine.

Cei mai mulți spun că un vin se bea la temperatura camerei. Însă să nu uităm că în cramele de altădată era ceva mai frig. Deci adevărul e undeva la mijloc. Așadar vinul poate fi ținut un pic la frigider, însă nu foarte mult. De obicei, se beau mai calde vinurile roșii, bogate în tanini, consistente.

Orientativ, în ceea ce privește temperaturile, un spumant trebuie să aibă între 6 și 10 grade Celsius, vinurile albe, tinere, între  9 și 13 grade Celsius, vinurile roșii să aibă între 12 și 16 grade Celsius, iar cele roșii mature, mai corpolente trebuie să aibă între 15 și 18 grade Celsius. Pentru afla temperatura la care poate fi servit, pentru fiecare sticlă, dacă alegeți să cumpărați  de pe un magazin de vinuri online.

Dacă vreți să răciți repede un vin alb supamant sau șampania în congelator, nu țineți sticlele mai mult de 45 de minute, pentru că se poate altera gustul. Atenție, o sticlă de șampanie sau vin spumant poate chiar exploda.

FOTO: Shunichi kouroki/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.