780 de locuri de muncă la stat, pe portalul Guvernului dedicat anunțurilor de angajare

FOTO: Joergelman/Pixabay.com
FOTO: Joergelman/Pixabay.com

Cele mai multe posturi libere din administrația publică sunt în București, cu 176 de locuri vacante, urmat de Cluj, cu 42 de posturi, și Timiș, cu 30 de locuri de muncă.

Persoanele care doresc să se angajeze la stat au la dispozitie 780 de locuri de muncă libere în administrația publică centrală și locală, posturi vacante făcute publice de portalul http://posturi.gov.ro.

Sursa: http://posturi.gov.ro/

Anunțurile sunt însoțite de o prezentare detaliată a posturilor vacante, cu informații exhaustive despre dosarul de candidatură, probele de concurs și bibliografia obligatorie, precum și despre modalitatea în care candidații se pot înscrie efectiv la concurs (date de contact, persoane desemnate să ofere eventuale clarificări).  

Spre deosebire de platformele consacrate de anunțuri de locuri de muncă din mediul privat, portalul Guvernului, posturi.gov.ro, nu are deocamdată funcționalități pentru crearea unui cont personal sau depunerea online a candidaturilor, precum nici afișarea viitoarelor venituri salariale.

În schimb, portalul pune la dispoziția persoanelor interesate de un loc de muncă la stat funcționalități de căutare pe județe, angajator, nivel de experiență sau dată de publicare.

Totodată, anunțurile conțin informații amănunțite despre posturile vacante, modalitatea de înscriere și dosarul de concurs, pentru ca fiecare candidat să își poată pregăti complet dosarul și participa efectiv la probele de concurs, scris și interviu.

Viitorii candidați au la dispoziție și un ghid complet cu privire la condiţii generale pentru ocuparea unei funcţii publice, procedura de desfășurare a concursului de recrutare, proba suplimentară de testare a cunoștințelor IT, notarea probelor și comunicarea rezultatelor, soluționarea contestațiilor sau numirea în funcție. În plus, portalul centralizează și posturile vacante de personal contractual din toate entitățile publice din România.

Portalul posturi.gov.ro a fost lansat în anul 2013, într-un demers al Guvernului de a respecta principiul transparenței față de societatea civiă, prin unificarea informațiilor despre locurile libere în autoritățile și instituțiile publice din România într-un portal unic.

Lansarea portalului reprezenta, la acea data, continuarea proiectului PublicJob.ro, lansat în 2012 şi coordonat de Cristian Botan, astăzi activist digital pentru transparență în administrație. „Contrar tradiției, fără a costa câteva milioane de Euro, portalul posturi.gov.ro a devenit cel mai accesat site guvernamental, cu mai bine de 2.3 milioane vizitatori unici și 68 milioane vizualizări ale anunțurilor. A fost recunoscut drept exemplu de bună practică în cadrul Conferinței Internaționale Anti-Corupție din Brazilia (2012), la Summitul Open Government Partnership de la Londra (2013), iar ca urmare a creării acestuia am avut onoarea de-a fi inclus în topul New Europe 100 al celor mai importanți inovatori din Europa Centrală și de Est, realizat în parteneriat de Res Publica, Google, Financial Times ș.a. (2014)”, declara Cristian Botan pe Facebook, în martie 2017, într-o postare despre „Cum se fraudează angajările la stat”.

Jurnalist GreatNews, debutat în presa scrisă în 2003, pentru publicații precum Opinia Studențească, Elle, Evenimentul Zilei sau Dilema Veche. Crede că jurnalismul practicat cu integritate este cea mai frumoasă meserie din lume.