60 de ani de închisoare pentru o grupare care și-a trimis copiii la furat la EURO 2016

metrou paris
Foto: SofiLayla / pixabay.com

Membrii unei grupări din Iaşi, care şi-a trimis copiii să fure la metroul din Paris la Campionatul European de Fotbal din 2016, au primit pedepse care totalizează 60 de ani de închisoare, relatează G4Media.ro.

Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Iaşi.

Aurel Gândac, Gheorghe Drugu, Spania Sănătescu zisă Anglia, Marius Roman zis Casier sau Comitet, Somna Bobocel şi Norica Leonte (fostă Bobocel) zisă Nadia, Valentina Răileanu zisă Bijuteria şi Claudia Bobocel zisă Catiţa au primit pedepse între 4 şi 9,8 ani de detenţie pentru exploatarea copiilor lor, trimițându-i să fure în metroul din Paris. Cel mai mult a primit Spania Sănătescu zisă Anglia: 9 ani şi 8 luni de detenţie efectivă.

20 dintre membrii aceleiași grupări au fost deja condamnați în Franța în 2019 la pedepse cuprinse între 4 şi 8 ani de închisoare, precum și la interdicția de a intra în această țară după eliberare.

Din investigaţiile penale efectuate de către autorităţile judiciare franceze a rezultat că încă din anul 2011 au fost înregistrate mai multe fapte de furt comise de către tineri majori şi minori, de naţionalitate română, în zona de transport public metropolitan sau feroviar a Parisului.

Aceste fapte au cunoscut o creştere bruscă în anii 2015 şi 2016, în contextul organizării campionatului de fotbal.

Din cercetări a rezultat faptul că autorii furturilor aparţineau mai multor familii din oraşele Iaşi şi Roman. În Paris, familiile locuiau în diverse imobile ocupate ilegal din localitatea Saint Denis.

În fiecare dimineaţă, între orele 06:00 şi 10:00, minorii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani plecau din locaţie în grupuri mici, pentru ca ulterior să se regrupeze la metroul din Paris unde comiteau fapte de furt. Seara aceştia reveneau în localitatea Saint Denis cu bunurile furate care erau predate adulţilor.

Prejudiciul cauzat în Paris, ca urmare a furturilor comise în perioada 2011-2016, a fost estimat la peste 600.000 euro. Rechizitoriul enumeră mai mult de 100 de cazuri de furturi. Cel mai adesea, copiii furau telefoanele și portofelele călătorilor.

Foto: SofiLayla / pixabay.com