Este perioada concediilor, motiv de stres pentru mulți angajați care își planifică zilele libere. Există destul de multe lucruri prevăzute de legislație pe care angajații, însă, nu le cunosc prea bine.
Tocmai din acest motiv ne-am decis să lămurim în articolul de față cel puțin câteva aspecte foarte interesante, utile și în favoarea angajaților, atunci când vine vorba despre zilele libere de concediu.
Am găsit cel puțin 6 lucruri inedite pe care mulți dintre angajați nu le cunosc.
1 Câte zile libere are un angajat
Poate vi se pare banal, însă mulți dintre angajați nu știu cu exactitate câte zile libere au. În principiu, potrivit Codului Muncii, durata unui concediu de odihnă e de minimum 20 de zile lucratoare, durata stabilită prin contractul individual de muncă.
Există însă o serie de reglementări speciale, cum ar fi: salariații care lucrează în condiții grele, persoanele cu handicap și tinerii de până în 18 ani primesc cel puțin 3 zile lucrătoare de concediu în plus.
Mai mult, perioadele de incapacitate temporară de muncă, concediu de maternitate, concediu de risc maternal și concediu pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată.
De menționat e faptul că în sectorul public durata concediului de odihnă crește cu vechimea în muncă. Acest lucru poate fi prevăzut în contract și la angajatorul privat.
2 Indemnizația de concediu se plătește înainte de zilele libere
Un lucru mai puțin cunoscut și rar pus în practică este plata salariului înainte de concediu. Legea menționează că indemnizația de concediu de odihnă e plătită de angajator cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
Indemnizația e media zilnică a salariului din contractul individual, din ultimele trei luni anterioare celei în care e efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile libere.
3 Rechemarea din concediu
Angajatorul are dreptul să te cheme din concediu, conform legii. Întreruperea concediului se produce de la data primirii dispoziției de reluare a muncii, nu la data la care efectiv te întorci la lucru.
Angajatorul are și obligația de a suporta cheltuielile și eventualele prejudicii cauzate de întreruperea concediului tău de odihnă. Desigur, angajatorul are dreptul să-ți întrerupă concediul doar dacă sunt situații de forță majoră sau interese urgențe care impun prezența ta la locul de muncă.
4 Angajatorul – obligat să asigure 10 zile de concediu neîntrerupt
În cazul în care programarea concediilor se face din diferite motive în mai multe perioade, legea spune că angajatorul are obligația să gândească o planificare ce asigură fiecărui angajat, într-un an calendaristic, o perioadă de 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
Desigur, acest lucru nu se întâmplă în cele mai multe situații, dar e important să existe înțelegere și o negociere între angajator și angajat pentru planificarea concediilor și acordul să se facă de ambele părți.
5 Zilele de concediu se pot pierde
Zilele de concediu primite într-un an pot fi redistribuite pentru anul următor dacă nu sunt folosite de angajat. Legea spune că angajatorul e obligat să-i acorde acele zile libere angajatului său în următoarele 18 luni începând cu anul următor celui în care a primit dreptul la concediu de odihnă.
Atenție, compensarea în bani se face numai la încetarea contractului de muncă, așa că dacă nu folosești zilele libere în intervalul de timp menționat mai sus, le vei pierde pur și simplu.
6 Zile suplimentare de concediu
Puțină lume știe că există o serie de situații în care se acordă zile suplimentare de concediu, cu plată. Pentru căsătoria salariatului se acordă cinci zile libere în plus, pentru căsătoria copilului se acordă două zile, pentru nașterea unui copil se acordă cinci zile libere pentru tată plus încă zece zile libere dacă acesta a urmat și un curs de puericultură.
Pentru decesul soțului, copilului, părinților, socrilor, se acordă câte trei zile libere, pentru decesul bunicilor, fraților, surorilor se acordă câte o zi liberă. Mai mult, pentru cei care donează sânge se acordă o zi liberă, conform legii. Chiar și pentru schimbarea locului de muncă și mutarea domiciliului, în cadrul aceleiași unități, se acordă cinci zile libere.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: