6 curiozități despre mure, fructele delicioase pe care le mâncăm de mii de ani

mure
Foto: Loadmaster (David R. Tribble) via Wikimedia Commons

În fiecare an, în luna iulie, localnicii din satele României încep să culeagă murele care invadează poienile, dealurile, marginile pădurilor și luncile întinse de-a lungul apelor curgătoare.

Sătenii le culeg până în luna octombrie pentru consum propriu sau fac din ele o băutură foarte populară la noi în țară, numită „murată”. Alții vând murele la marginea drumului pentru sume de 8-10 lei/kg.

Deoarece sezonul murelor stă să înceapă, vă prezentăm în acest articol mai multe informații interesante despre ele.

1. Murele cresc în sălbăticie în cea mai mare parte a Europei, iar culesul lor este o activitate foarte populară printre localnici. Totuși, în anumite regiuni din lume în care murele nu sunt native, ca de exemplu Australia, Chile sau Noua Zeelandă, unele specii de mure – Rubus armeniacus (mure de Himalaya) sau Rubus laciniatus (murul fără ghimpi) – sunt considerate specii invazive și buruieni periculoase pentru culturile agricole.

2. Murele sunt consumate de oameni de mii de ani. Analizele au arătat că „Femeia din Haraldskær”, care a trăit în Epoca de Fier pe la 490 î.Hr., așadar în urmă cu 2.500 de ani, avea în stomac mei și mure. Trupul femeii, descoperit în anul 1835 într-o mlaștină din Danemarca, s-a conservat foarte bine în condițiile anaerobe (microorganismele care descompun materia organică nu pot supraviețui într-un mediu fără oxigen), ceea ce le-a permis cercetătorilor să îi poată analiza în detaliu conținutul stomacului. Nu doar scheletul era intact, ci și pielea și organele interne.

3. De ce sunt murele negre? Inițial, murele au culoarea roșie și sunt acrișoare, iar când sunt coapte devin negre și dulci. Responsabile de culoarea neagră intensă a murelor sunt antocianinele, niște pigmenți solubili în apă care, în funcție de nivelul pH-ului, pot avea culoarea roșie, mov, albastră sau neagră.

7 curiozități despre florile de mac

4. Anumite componente fitochimice din mure, precum acidul salicilic și acidul elagic, au fost asociate în cercetări preliminare cu toxicitate pentru celulele canceroase, inclusiv în cazul cancerului la sân. Cercetările sunt însă abia la început, iar efectele acestor componente nu sunt pe deplin înțelese.

5. Cel mai mare producător de mure la nivel mondial este Mexic, aproape întreaga „recoltă” fiind trimisă la export pe piețele din America de Nord și din Europa.

6. Folclorul britanic spunea că murele nu ar fi trebuit culese după 11 octombrie, când era sărbătorită în trecut ziua Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril (conform calendarului latin). Oamenii credeau că după acea dată diavolul călca în picioare murele și scuipa pe ele, fructele nemaifiind bune de mâncat. Se pare că mitul are un sâmbure de adevăr, în sensul că ploile și vremea rece de toamnă favorizează apariția mucegaiului: fructele capătă un aspect neplăcut și pot fi toxice.

Surse: wikipedia.org, ro.wikipedia.org

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în bănci. Se caută economiști, contabili, manageri, consultanți
eMAG are mari reduceri la frigidere. Cele mai bune oferte
Locuri de muncă pentru români grijulii în străinătate: Bonă în SUA, îngrijitor de persoane în Marea Britanie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.