4 pași pentru un zâmbet sănătos

Când vine vorba despre a avea un zâmbet sănătos, pașii pe care trebuie să-i urmezi par a fi unii foarte simpli și ușori. Printre cei mai importanți ar fi realizarea periajului dentar de cel puțin două ori pe zi, folosirea mijloacelor auxiliare de curățare a danturii, efectuarea unui control regulat la medicul stomatolog la fiecare 6 luni și adoptarea unei alimentații sănătoase. Dar totul depinde foarte mult de responsabilitatea cu care acești pași sunt respectați și realizați. Fiecare dintre aceștia contribuie la o dantură sănătoasă și la păstrarea dinților naturali cât mai mult timp.

Dincolo de toate aceste aspecte, există și cazuri în care dinții au nevoie de tratamente stomatologice pentru a fi sănătoși. Conform www.cliniciledrleahu.ro, tratamentul endodontic, numit și tratament de canal, este cel care salvează dinții, oferindu-ți o nouă șansă de a avea din nou o dantură sănătoasă.

Periază-ți dinții de cel puțin două ori pe zi!

O igienă orală adecvată începe cu periajul corect al dinților. Acesta trebuie să facă parte din rutina ta zilnică și să presupună curățarea întregii cavități orale și îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene. Periajul trebuie să se facă mereu dinspre gingie către vârful dinților, și nu invers, pentru a te asigura că bacteriile și resturile alimentare sunt îndepărtate din zona gingiei. În funcție de periuța de dinți pe care o folosești, manuală sau electrică, durata periajului poate să difere. Dacă ai o tehnică corectă, igiena orală cu o periuță manuală ar trebui să dureze între 3 și 5 minute, iar cu o periuță electrică, timpul s-ar scurta la 2–3 minute. De altfel, periajul de seară este extrem de important, deoarece, pe timpul nopții, bacteriile au toate condițiile pentru a se multiplica rapid, și anume: umiditate, întuneric și un substrat nutritiv, dacă mănânci înainte de culcare și nu-ți cureți dinții.

Folosește și mijloace suplimentare de curățare a danturii!

Așa cum afirmă și WebMD, periajul dentar elimină doar 50% din bacteriile și resturile alimentare. Astfel, pentru o igienă orală completă este indicată utilizarea aței dentare, a periuței interdentare, a dușului bucal și a apei de gură. Ața dentară, periuțele interdentare și dușul bucal au rolul de îndepărtare a plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din zonele în care periuța nu poate ajunge. Pe acestea trebuie să le folosești pe suprafața existentă între dinți, în jurul și sub linia gingivală. Apa de gură îți completează rutina unei igiene orale corect realizate, iar prin clătirea cavității orale, aceasta distruge bacteriile și reîmprospătează respirația. Este recomandat ca apa de gură să o folosești după realizarea periajului dentar, fără să o înghiți și fără să mănânci, să bei sau să fumezi 30 de minute de la clătire.

Mergi la un control regulat la medicul stomatolog!

Pentru a-ți menține zâmbetul sănătos, este foarte important să mergi la un control stomatologic și să realizezi o igienizare profesională, la fiecare 6 luni. Detartrajul însoțit de airflow și periajul profesional au rolul de a curăța în profunzime placa bacteriană și de a îndepărta tartrul acumulat la nivelul dinților, pentru a evita apariția gingivitei. Pe de altă parte, prin controlul stomatologic de rutină, medicul poate descoperi din timp diverse afecțiuni dentare, pentru a le trata înainte să devină niște probleme mai grave, astfel încât să-ți poți păstra dinții sănătoși.

Ai grijă la alimentație!

Zahărul nu este cel mai bun prieten al dinților, iar consumul excesiv de dulciuri și băuturi carbogazoase poate duce foarte ușor la apariția cariilor dentare. Reducerea cantității sau chiar înlocuirea zahărului cu fructe și legume proaspete nu doar că va contribui la o bună sănătate generală a organismului tău, dar îți va proteja și dantura prin faptul că acestea oferă  autocurățarea dinților și reduc inflamarea gingiilor.

Prin urmare, urmează acești pași și nu vei da greș în a-ți păstra o dantură naturală și sănătoasă pe tot parcursul vieții. Nu aștepta apariția afecțiunilor dentare și alege prevenția pentru a te bucura de un zâmbet sănătos!

Sursă foto: Pexels