4 motive pentru care merită să înveți ceva nou cât mai des posibil

Una din caracteristicile comune ale oamenilor care au cunoscut succesul în viaţă este setea constantă de cunoaştere. Aşa că, dacă nu simţeai o motivaţie suficientă, în acest articol vei găsi cele mai bune motive pentru care este important să înveţi ceva nou cât mai des posibil.

Numeroase studii atestă faptul că învățarea unei noi abilităţi este o modalitate excelentă de a-ţi îmbunătăţi viaţa. Acest lucru te poate ajuta în mult mai multe aspecte al vieţii tale decât ai putea crede. Aşa cum îţi poate întări stima de sine şi creşte încrederea în propriile forţe, te poate şi ajuta, prin dobândirea unei abilităţi noi, de care vei putea avea nevoie într-un moment important. 

Oricât de aglomerată ar fi viaţa ta, trebuie să-ţi faci mereu timp pentru a învăţa ceva nou. Dacă nu simți că ai motivaţia necesară pentru asta, iată 4 motive care te vor ajuta:

  1. Îţi ajută creierul să fie în formă maximă 

Învăţarea este un proces continuu care se desfăşoară pe tot parcursul vieţii. Începem cu primii ani petrecuţi la grădiniţă, unde învăţăm câteva din cele mai simple, dar importante, lucruri, apoi continuăm cu cei 12 ani de şcoală şi cei petrecuţi la facultate. Dar ce se întâmplă după aceea? Mulţi dintre noi ne cufundăm în rutina jobului, în responsabilităţi şi sarcini specifice vieţii de adult şi pare că nu ne mai rămâne timp sau energie decât de strictul necesar.

Deși continuăm să învățăm prin experiență și necesitate, nu alegem întotdeauna să învățăm de dragul aventurii și al curiozității. Ei bine, cu puţin efort, poţi schimba acest tipar. Dacă îţi place să găteşti, poţi încerca reteta originala chili con carne sau un tort Pavlova. Important este să încerci ceva nou, ca să ieşi din zona de confort. 

  1. Poate reduce nivelul de stres

Un hobby nou poate fi exact ce ai nevoie pentru a reduce nivelul de stres din viaţa ta. Acesta îi oferă creierului o preocupare, un subiect nou la care să se concentreze, în afară de grijile zilnice. Chiar dacă, într-o primă instanță, este posibil să simți puțină neliniște sau chiar anxietate, vei vedea că fiecare lucru nou pe care îl vei învăța va deveni în scurt timp familial. Astfel, toată lipsa de încredere va dispărea și vei simți un confort emoțional. 

Poate fi o simplă distragere temporară a atenției, dar este un bun mod de a-i arăta minții și corpului că este posibil și de dorit să ne gândim la altceva decât la lucrurile stresante.

  1. Ajută la îmbunătățirea sănătății mentale

Unul dintre motivele pentru care învățarea are un impact pozitiv asupra bunăstării noastre mentale este că deseori este vorba despre stabilirea de obiective sau ținte și atingerea acestora. Acest sentiment de reușită este o parte importantă a stării de bine. Vei simți mândrie când îți vei da seama că ai dobândit o nouă abilitate, că ai învățat un lucru nou, la care, poate, nu te-ai fi gândit niciodată că-l vei putea realiza. 

  1. Te vei distra 

Din păcate, viața de adult aduce cu sine, de multe ori, și multe părți neplăcute ale lumii. Astfel, orice prilej pe care îl ai pentru a te deconecta și a te distra este binevenit. Vei observa că, fie ai învățat un joc nou de cărți, fie ai descoperit tainele programării sau cele ale gastronomiei, vei face acest lucru cu o mare ușurință în scurt timp și chiar te vei distra. 

Îți vei aminti cât de distractiv era în copilărie să înveți ceva nou și vei redescoperi acum, la maturitate, același sentiment plăcut. 

La fel ca orice alt mușchi, creierul are nevoie de exerciții pentru a rămâne în formă maximă. Învățarea de lucruri noi provoacă creierul în moduri diferite, ceea ce poate ajuta la îmbunătățirea memoriei, a concentrării și a abilităților de rezolvare a problemelor. 

Sursa foto: Shutterstock

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: