30 de picturi de patrimoniu sunt folosite ca obiecte de decor de politicieni

Mai multe picturi de patrimoniu, din colecția Palatului Culturii din Iași, ascunse de ochii presei, sunt admirate doar de policitienii Consiliului Județean din Capitala Moldovei.

Potrivit Știrile TVR, 30 de tablouri au fost date în custodia Consiliului Județean Iași încă din 2009 și sunt folosite pentru a înfrumuseța birourile președintelui și vicepreședintelui instituției.

Pânzele sunt semnate de pictorii Ștefan Mironescu, Petre Hârtopeanu și Lucky Zambra Galaction. Potrivit jurnaliștilor ieșeni, cazul este unic în țară și nicăieri operele de artă ale unor muzee nu sunt date în custodia unor instituții publice pentru a fi folosite ca obiecte de decor.

Operele ar fi fost cerute în custodie de fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Constantin Simirad, care este un admirator al lui Petre Hârtopeanu. Atunci s-ar fi încheiat un contract prin care cele 30 de pânze au ajuns să decoreze Casa Pătratată din Iași, sediul Consiliului Județean.

Specialiștii în domeniul artei spun că edilii ar trebui sancționați, iar potrivit legii, cei care nu conservă obiectele de patrimoniu riscă închisoare de până la 7 ani.

FOTO: Robert Couse-Baker/Flickr (creative commons)

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.