„Salariu” record din meditaţii, obţinut de un profesor din România

Un profesor din Dolj a câştigat, în 2015, 80.000 de lei numai din meditaţiile private acordate elevilor. Dascălul este unul dintre cele doar 99 de cadre didactice din judeţ care au raportat la Fisc că fac bani din meditaţii.

Suma totală declarată la Fisc de cei 99 de meditatori este de 793.350 lei. Aceasta înseamnă că, în medie, fiecare meditator a obţinut circa 8.010 lei pe an.

Recordul a fost înregistrat de un profesor care a realizat 80.000 de lei într-un singur an, adică un venit mediu lunar din meditaţii de 6.666 lei. Nu au fost dezvăluite şi alte detalii despre acest profesor. Potrivit Fiscului, cei mai mulţi dintre profesorii care şi-au declarat veniturile sunt din învăţământul preuniversitar.

Preţul unei şedinte de meditaţii diferă în funcţie de disciplină, dar mai ales de numărul elevilor incluşi în „grupa” de meditaţie şi de renumele profesorului meditator. O şedinţă de două ore la matematică şi română are un preţ mediu de 35-40 de lei, dar profesorii de top solicită şi peste 50 de lei pentru două ore.

„Prețul este 30 de lei pentru o ședință de două ore, indiferent de clasa în care este elevul. Personal, eu fac meditații cu grupe de doi elevi, rar de trei elevi. Dacă la școală lucrăm cu 25 – 30 de elevi, la meditații nu se poate lucra cu mulți copii pentru că, de obicei, au niveluri diferite de pregătire“, a precizat un cadru didactic de limba română, citat de gds.ro.

Potrivit reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice, cadrele didactice care încasează numerar banii din meditații trebuie să elibereze chitanță, așa cum prevede Ordonanța nr. 28/1999 cu modificările ulterioare. De altfel, cadrele didactice pot face meditații cu elevii de la clasă doar dacă nu au avantaje materiale.

Deşi numărul profesorilor care declară veniturile din meditaţii este în creştere faţă de anii trecuţi, nu se poate spune că fiscalizarea acestei activităţi este un mare succes. În continuare, majoritatea profesorilor care acordă meditaţii nu declară aceste venituri.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

O româncă, în topul celor mai de succes tineri din SUA cu o afacere de milioane de dolari
TOP 10 Cele mai frumoase castele pe timp de iarnă din lume. Unul este în România
Un român a descoperit într-o pădure o comoară din perioada medievală

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.