Vatra Dornei este una dintre cele mai populare stațiuni din Bucovina. Este situată în partea de nord a Carpaților Orientali, la o altitudine medie de aproximativ 800 de metri. Are ca limite: Munții Rarău și Giumalău la nord-est (cu Vârful Bărnărel – 1.321 metri); Munții Călimani la sud (cu Vârful Dealu Negru – 1.302 metri) și Munții Suhard la nord (cu Vârful Runc – 1.149 metri).

Vatra Dornei este la confluența râurilor Bistrița Aurie și Dorna și mai este străbătută de pârâurile Argestru, Chilia, Colăcelul, Roșu, Negrești. A fost declarată municipiu în anul 2000. Este cunoscută din secolul al XIX-lea ca stațiune balneară și pentru practicarea spoturilor de iarnă.

Recunoașterea oficială a importanței izvoarelor minerale și o analiză completă a lor, se datorează studiilor din anul 1805 ale doctorului Ignatziu Plusch.

Este traversată de șoseaua europeană E58 (DN17), care leagă rutier Bucovina de Transilvania. Distanțele din Vatra Dornei până la cele mai apropiate orașe pe această șosea sunt următoarele: 110 km până la Suceava, 43 km până în Câmpulung Moldovenesc, 84 km până în Bistrița sau 74 km până în orașul Gura Humorului.

Altă cale rutieră importantă care străbate Vatra Dornei este șoseaua națională DN 17B, care asigură legătura cu județul Neamț. Pe această șosea, Vatra Dornei se află la 156 km de municipiul Piatra Neamț, 52 km de orașul Broșteni și 130 km de orașul Bicaz.

Potrivit unei legende, numele ar fi legat de o poveste de dragoste tragică a întemeitorului Dragoș Vodă. Acesta s-ar fi îndrăgostit de păstorița localnică Dorina, pe care a ucis-o dintr-o greșeală și, în amintirea ei, a decis ca apa lângă care s-a petrecut drama să-i poarte numele. Prima atestare documentară a localității datează din anul 1592.