20 de ani, fără un titan al cinematografiei românești

Ștefan Bănică Foto: captură video

Pe 26 de ani, vestea că unul dintre cei mai talentați actori și cântăreți din România s-a stins din viață a îndurerat milioane de fani.

Ștefan Bănică Senior s-a născut pe 11 noiembrie 1933 în Călărași și a reușit să cunoască succesul de foarte de tânăr. Actorul a jucat de-a lungul carierei sale alături de toți marii actori pe care i-a dat România până acum: Toma Caragiu, Rodica Tapalagă, Octavian Cotescu, Mariana Mihuț, Dem Rădulescu sau Mircea Diaconu.

Împreună cu Stela Popescu, a interpretat roluri în spectacole de revistă şi divertisment, în duet. A jucat în piese pentru Teatrul Naţional Radiofonic, printre care: „Anecdotă provincială”, „Bărbierul din Sevilla”, „Districtul celălalt”, „Furtuna”, „Mincinosul”, „Mitică Râmătorian”, „Poveste de carnaval”, „Visul unei nopţi de iarnă” și multe altele.

Printre cele mai importante filme în care a jucat, se numără: „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Harababura” (1990), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1982), „Singur printre prieteni” (1979), „Nea Mărin miliardar” (1978), „Cianura şi picătura de ploaie” (1978), „Septembrie” (1978), „Fair Play” (1977), „Păcală” (1974), „Proprietarii” (1973), „Brigada Diverse intră în acţiune” (1970), „Brigada Diverse în alertă” (1971), „Cântecele mării” (1970), „Vin cicliştii” (1968), „Zile de vară” (1968), „Împuşcături pe portativ” (1967), „Tunelul” (1967), „Golgota” (1966), „Dincolo de barieră (1965)”.

Artistul este înmormântat în Cimitirul Reînvierea din București, alături de fiul său, Alexandru, decedat în 2001, dar și alături de părinți și de fratele său.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările GreatNews:

Cele mai frumoase flori de câmp

Gogoșile „Raffaello”, rețeta care a scăpat un spital de gândaci

Războinicii drujbelor. Un grup de ecologiști, atacat pe Retezat: „Erau la bustul gol ca indienii!”

Reduceri pentru copii de 1 iunie. eMAG are promoții la jucării, haine și încălțăminte

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.